Νόρα αλ-Ματρουσί: Η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής στη NASA με «διαστημική» χιτζάμπ

Νόρα αλ-Ματρουσί: Η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής ετοιμάζεται για προσελήνωση με «διαστημική» χιτζάμπ Facebook Twitter
Φωτογραφία της Νόρα αλ-Ματρουσί / Χ
0

Αυτή την εβδομάδα η Νόρα Αλ Ματρούσι, έγινε η πρώτη απόφοιτος αραβικής καταγωγής της NASA, και είναι έτοιμη για το ταξίδι της στο διάστημα.

Σε δηλώσεις της μετά από αυτό το σπουδαίο γεγονός, η Νόρα Αλ Ματρούσι θυμάται στιγμές από την παιδική της ηλικίας όταν ακόμα ήταν στο δημοτικό. Εκεί η δασκάλα της έκανε προσομοίωση μιας αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης, με διαστημικές στολές από είδη χειροτεχνίας και μια παιδική σκηνή στο σχήμα πυραύλου. «Βγήκαμε έξω από τη σκηνή και είδαμε ότι είχε σβήσει τα φώτα στην τάξη. Είχε καλύψει τα πάντα με γκρι ύφασμα και μας έλεγε ότι βρισκόμαστε στην επιφάνεια της Σελήνης», θυμάται.

«Αυτή η ημέρα με επηρέασε, είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω μου. Και θυμάμαι να σκέφτομαι. "Είναι καταπληκτικό. Αυτό θέλω να το κάνω στ' αλήθεια, θέλω στ΄αλήθεια να πάω στην επιφάνεια της Σελήνης". Και τότε άρχισαν όλα», επισημαίνει μιλώντας στο AFP, ντυμένη με την μπλε διαστημική στολή όπου πάνω της αναγράφεται το όνομά της και είναι ραμμένη η σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Νόρα Αλ Ματρούσι είναι  μηχανολόγος μηχανικός μία εκ των δύο γυναικών αστροναυτών, που επελέγησαν το 2021 από τη Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAESA) για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA. Μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας εκείνη, ο συμπατριώτης της Μοχάμεντ Αλ Μούλα και άλλοι δέκα από το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι πλήρως πιστοποιημένοι αστροναύτες.

Η ομάδα τους μπορεί πλέον να συμμετέχει σε αποστολές της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στο πρόγραμμα Artemis αλλά και να φθάσουν μέχρι και στον Άρη. «Θέλω να δώσω περαιτέρω ώθηση στην ανθρωπότητα. Θέλω η ανθρωπότητα να πάει στη Σελήνη και πέρα από αυτή. Και θέλω να συμμετάσχω σε αυτό το ταξίδι», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της ωστόσο και μιλώντας για την χιτζάμπ, εξηγεί ότι η NASA ανέπτυξε μια στρατηγική για να της επιτρέψει να έχει τα μαλλιά της καλυμμένα, φορώντας ταυτόχρονα την λευκή διαστημική στολή και το κράνος, γνωστή ως EMU (Extravehicular Mobility Unit).


«Όταν φορέσεις την EMU φοράς μια κάσκα επικοινωνίας, εξοπλισμένη με μικρόφωνα και ηχεία, η οποία ... καλύπτει τα μαλλιά», σημειώνει ενώ τονίζει πως το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που βγάζει την χιτζάμπ της για να βάλει την κάσκα επικοινωνίας και περιπλέκεται παραπάνω. «Οι μηχανικοί κατασκευής στολών κατέληξαν να ράψουν μια ειδική χιτζάμπ για μένα, την οποία μπορώ να φοράω από μέσα, μετά να φοράω τη στολή, έπειτα την κάσκα επικοινωνίας και όταν τη βγάζω να είναι καλυμμένα τα μαλλιά μου. Το εκτιμώ τόσο πολύ αυτό που έκαναν για μένα», συμπληρώνει.

Η NASA σχεδιάζει την πρώτη προσελήνωση αμερικανικής αποστολής την Artemis 3 το 2026 και η Αλ Ματρούσι θα είναι έτοιμη να πάει μαζί. «Νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνεις αστροναύτης, ανεξάρτητα από την θρησκεία ή το υπόβαθρό σου. Δεν θεωρώ ότι είναι δυσκολότερο άμα είσαι μουσουλμάνος. Αλλά επειδή είμαι μουσουλμάνα συνειδητοποίησα τη συμβολή των προγόνων μου, των μουσουλμάνων πανεπιστημιακών και επιστημόνων που προηγήθηκαν εμού και μελέτησαν τα άστρα. Το ότι έγινα εγώ αστροναύτης είναι η εξέλιξη αυτού που εκείνοι ξεκίνησαν πριν από χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΖΑΡΕΝΤ ΚΟΥΣΝΕΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Αλβανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το τουριστικό θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ - Τι δηλώνει ο Ράμα

Οι αλβανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το σχέδιο κατασκευής του πολυτελούς θερέτρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ, στο ακατοίκητο νησί Sazan και σε προστατευόμενη παράκτια περιοχή, εν μέσω διαμαρτυριών των πολιτών
THE LIFO TEAM
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM