Νόμπελ Ειρήνης: Πώς μπορεί να προταθεί κάποιος για το βραβείο

Νόμπελ Ειρήνης: Πώς μπορεί να προταθεί κάποιος για το βραβείο Facebook Twitter
Getty Images
0

Ίσως είναι το μοναδικό κοινό που θα μπορούσαν να έχουν η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Αλεξέι Ναβάλνι. Και οι τρεις τους έχουν προταθεί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Ουσιαστικά, ο καθένας μπορεί να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς οι κανονισμοί αφορούν εκείνους που τους προτείνουν και όχι τα πρόσωπα που επιλέγουν. Συγκεκριμένα, προτάσεις μπορούν να κάνουν:

  • Μέλη κοινοβουλίων και κυβερνήσεων
  • Μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης
  • Μέλη του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου
  • Μέλη του συμβουλίου του Women's International League for Peace and Freedom
  • Καθηγητές πανεπιστημίου, επίτιμοι καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές ιστορίας, πολιτικών επιστημών, νομικής, φιλοσοφίας, θεολογίας, πρυτάνεις και διευθυντές πανεπιστημίου, διευθυντές ερευνητικών ινστιτούτων ειρήνης και ινστιτούτων διεθνούς πολιτικής
  • Βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης
  • Μέλη ΔΣ οργανισμών που έχουν βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης
  • Πρώην σύμβουλοι της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ

Τα ονόματα των υποψηφίων και άλλες πληροφορίες για τις υποψηφιότητες δημοσιοποιούνται από την Επιτροπή έπειτα από 50 χρόνια. Η Επιτροπή επίσης επιλέγει τους υποψήφιους που πληρούν τα κριτήρια και στη συνέχεια πού θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης.

Φέτος ανάμεσα στους προτεινόμενους είναι ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν που επέζησε από δηλητηρίαση και συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από την επιστροφή του στη Ρωσία. Επίσης, προτάθηκε ξανά η έφηβη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενώ στους προτεινόμενους είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη «λίστα» των υποψηφίων μπήκε και το Black Lives Matter, το κίνημα κατά του ρατσισμού που αναζωπυρώθηκε μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, τον περασμένο Μάιο. Ο Νορβηγός βουλευτής Πίτερ Έιντε πρότεινε το BLM, «για τη μάχη κατά του ρατσισμού και της ρατσιστικά υποκινούμενης βίας».

Η έκκληση του BLM για συστημική αλλαγή απλώθηκε σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας άλλες χώρες να παλέψουν με τον ρατσισμός εντός των δικών τους κοινωνιών, επισημαίνει ακόμη ο βουλευτής εξηγώντας την απόφασή του.

Από την άλλη, προτεινόμενος για το Νόμπελ Ειρήνης είναι και ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ- που διετέλεσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου κατά την προεδρία του- Τζάρεντ Κούσνερ. Την πρόταση έκανε ο δικηγόρος, υποστηρικτής του Τραμπ, Άλαν Νέρσοβιτς, για τη δουλειά που έκανε ο Κούσνερ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ως αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ο Νέρσοβιτς έχει δικαίωμα να προτείνει υποψήφιο ως επίτιμος καθηγητής στη Νομική του Χάρβαρντ.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέιλορ Σουίφτ: «Σε πετάνε έξω, μόλις γίνεσαι 29 χρονών» - Η άγρια επίθεση στη μουσική βιομηχανία

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Σε πετάνε έξω, μόλις γίνεσαι 29 χρονών» - Η άγρια επίθεση στη μουσική βιομηχανία

Η μουσικός - Πρόσωπο της Χρονιάς σε μία χειμαρρώδη συνέντευξη στο ΤΙΜΕ - Οι αποκαλύψεις για τον πρώην μάνατζέρ της και η δικαίωσή της στην κόντρα με την Κιμ Καρντάσιαν και τον Κάνιε Γουέστ
NEWSROOM