Ναβάλνι, Γκρέτα Τούνμπεργκ και ΠΟΥ στους υποψηφίους για Νόμπελ Ειρήνης

Ναβάλνι, Γκρέτα Τούνμπεργκ και ΠΟΥ στους υποψηφίους για Νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
Ναβάλνι, Γκρέτα Τούνμπεργκ και ΠΟΥ στους υποψηφίους για Νόμπελ Ειρήνης (EPA
0

Ο Ρώσος πολέμιος του Πούτιν Αλεξέι Ναβάλνι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

Και οι τρεις προτάσεις στηρίζονται από την Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που παραδοσιακά επιλέγει τους παραλήπτες του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο για λογαριασμό της περιουσίας του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, όπως ο ίδιος όρισε στην διαθήκη του.

Τα πέντε μέλη της ορίζονται από το νορβηγικό κοινοβούλιο και σήμερα αντιπροσωπεύουν περίπου το πολιτικό μέρος του εν λόγω φορέα. 

Χιλιάδες άνθρωποι, από μέλη των κοινοβουλίων παγκοσμίως έως πρώην νικητές, έχουν δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους. Οι υποψηφιότητες, οι οποίες κλείνουν σήμερα, δεν συνεπάγονται έγκριση από την επιτροπή Νόμπελ, όμως.

Η Νορβηγική Επιτροπή ορίζει τον τελικό νικητή κάθε χρόνο από το 2014, με εξαίρεση το 2019, δήλωσε ο Henrik Urdal, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ειρήνης του Όσλο. «Το μοτίβο των τελευταίων ετών είναι αρκετά εκπληκτικό», πρόσθεσε.

Η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ, δεν σχολιάζει τις υποψηφιότητες, κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό για 50 χρόνια τώρα, τη λίστα με τους  υποψηφίους και όσους δεν κατάφεραν να κερδίσουν.

Αλλά οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν να αποκαλύψουν τις επιλογές τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters, στις φετινές επιλογές, εκτός από τους Ναβάλνι, Τούμπεργκ και Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα COVAX για την εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19 στις φτωχές χώρες.

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούμπεργκ ανακηρύχθηκε ως μια από τους «πρώτους εκπροσώπους στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης», με την ομάδα εκστρατείας που ίδρυσε, Παρασκευή για το Μέλλον, να λαμβάνει επίσης ένα θετικό «νεύμα».

Ο Ναβάλνι, που προτάθηκε αρχικά από Ρώσους ακαδημαϊκούς, μπήκε στις υποψηφιότητες, για τις «προσπάθειές του για ειρηνικό εκδημοκρατισμό της Ρωσίας» από τη Νορβηγό πρώην υπουργό, Ola Elvestuen.

Άλλα ονόματα είναι οι ακτιβιστές της Λευκορωσίας, Sviatlana Tsikhanouskaya, Maria Maria Kolesnikova και Veronika Tsepkalo για τον «αγώνα τους για μια δίκαιη εκλογή και έμπνευση για ειρηνική αντίσταση», δήλωσε ο Νορβηγός βουλευτής Geir Sigbjoern Toskedal.

Η συνάδελφός του, Jette Christensen, έθεσε ως υποψήφια την Ουγγρική Επιτροπή του Ελσίνκι, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την IUSTITIA, μια ομάδα Πολωνών δικαστών που υπερασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα.

«Η επιλογή μου φέτος αφορά στον αγώνα για τη διατήρηση της δημοκρατίας ως μορφή διακυβέρνηση στην Ευρώπη», δήλωσε η Christensen.

Η ελευθερία της πληροφόρησης είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για υποψηφίους, με τις προτάσεις να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων που εδρεύει στις ΗΠΑ. τον πρώην δημοσιογράφο του Charlie Hebdo Zineb el Rhazoui, τον ειδησεογραφικό ιστότοπο του Χονγκ Κονγκ Free Press, το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων με έδρα τις Η.Π.Α.

Άλλοι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το ΝΑΤΟ και τον οργανισμό προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR).

Στη λίστα είναι επίσης η Aminatou Haidar, για την ειρηνική της εκστρατεία προς μια ανεξάρτητη Δυτική Σαχάρα, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός και το Διεθνές Κίνημα Προσκόπων.

Ο νικητής του 2021 θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Με πληροφόιρες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορόσημο τα 40ά γενέθλια για τον πρίγκιπα Χάρι - Από ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας κληρονόμησε μερικά εκατομμύρια λίρες

Διεθνή / Ορόσημο τα 40ά γενέθλια για τον πρίγκιπα Χάρι - Από ποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας κληρονόμησε μερικά εκατομμύρια λίρες

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με τα γενέθλια του ο πρίγκιπας Χάρι κληρονόμησε και μερικά εκατομμύρια λίρες - Ευχές από την βασιλική οικογένεια για πρώτη φορά από το 2021
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τι σημαίνει για τη Λιβύη το ότι Αίγυπτος και Τουρκία έθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου»

Διεθνή / Τι σημαίνει για τη Λιβύη το ότι Αίγυπτος και Τουρκία έθαψαν το «τσεκούρι του πολέμου»

Η συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και αλ Σίσι επανέφερε την ιδέα ενός τρίτου άξονα στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στο φιλοαμερικανικό γκρουπ της Σαουδικής Αραβίας και τον σιιτικό άξονα του Ιράν
LIFO NEWSROOM