Νομίσματα, σημαίες, γραμματόσημα: Τα αμέτρητα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στη Βρετανία μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Νομίσματα, σφραγίδες, σημαίες: Αμέτρητα πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter
0

Όταν ο Γεώργιος ΣΤ' πέθανε στον ύπνο του στο Σάντριγχαμ τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου 1952, η μεγαλύτερή του κόρη, τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, έγινε αμέσως βασίλισσα, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στην Κένυα με τον σύζυγό της Φίλιππο. 

Το ίδιο τυπικό ίσχυσε και τώρα, με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ και την αυτόματη ανάληψη του θρόνου από τον υιό της, βασιλιά Κάρολο Γ΄.

Ωστόσο, μετά τη μακρά βασιλεία «ρεκόρ» της Ελισάβετ Β', η αλλαγή του ονόματος, των εμβλημάτων και τον εικόνων από τον «ιστό» της καθημερινής ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία θα διαρκέσει πολύ καιρό. Ακολουθούν μερικά από τα αναρίθμητα πράγματα που θα αλλάξουν.

Σημαίες

Από τις σημαίες που κυματίζουν έξω από τα αστυνομικά τμήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα εμβλήματα στα πολεμικά πλοία που επιβαίνει κάποιος στρατηγός, χιλιάδες σημαίες με την ένδειξη EIIR (Elizabeth II Regina) θα πρέπει τώρα να αντικατασταθούν από νέες που θα αναφέρουν τον βασιλιά Κάρολο. 

Οι στρατιωτικές μονάδες που φέρουν στις στολές τους το χρυσό κεντημένο EIIR θα πρέπει επίσης να αλλάξουν, όπως και η σημαία της πυροσβεστικής υπηρεσίας με τα αρχικά της Ελισάβετ. Οι χώρες όπου η βασίλισσα παρέμενε αρχηγός του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας, χρησιμοποιούσαν ειδικές σημαίες στις επίσημες επισκέψεις της που τώρα θα περάσουν στην ιστορία. 

Πιθανόν να σχεδιαστεί εκ νέου και η βασιλική, τετράγωνη σημαία που κυματίζει όπου διαμένει ο εκάστοτε Βρετανός μονάρχης. Η έκδοση που χρησιμοποιούσε η βασίλισσα περιλάμβανε ένα τεταρτημόριο που αντιπροσωπεύει τη Σκωτία (ένα λιοντάρι που τρέχει), ένα για την Ιρλανδία (μια άρπα) και δύο που αντιπροσωπεύουν την Αγγλία (τρία λιοντάρια). Όμως δεν περιλαμβάνει το έμβλημα για την Ουαλία, της που αναγνωρίστηκε το 1959.  Ο νέος μονάρχης θα μπορούσε να ενσωματώσει αυτό το επιπλέον ουαλικό στοιχείο.

Νομίσματα, σφραγίδες, σημαίες: Αμέτρητα πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter

Χαρτονομίσματα και κέρματα

Εκτιμάται πως κυκλοφορούν 4,5 δισ. χαρτονομίσματα στερλίνων με το πρόσωπο της βασίλισσας, συνολικής αξίας 80 δισ. λιρών. Η αντικατάστασή τους με το κεφάλι του νέου μονάρχη είναι πιθανό να κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Όταν εκδόθηκαν τα τελευταία χαρτονομίσματα των 50 λιρών, η διαδικασία ανάκλησης και αντικατάστασης πήρε 16 μήνες στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Όταν η βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο το 1952, ο μονάρχης δεν εμφανιζόταν ακόμα στα χαρτονομίσματα. Αυτό άλλαξε το 1960, όταν το πρόσωπο της Ελισάβετ Β' άρχισε να κοσμεί τα χαρτονομίσματα αξίας μίας λίρας, διά χειρός του σχεδιαστή χαρτονομισμάτων Robert Austin. Τότε η εικόνα που είχε επιλεγεί θεωρήθηκε από πολλούς πολύ αυστηρή. 

Νομίσματα, σφραγίδες, σημαίες: Αμέτρητα πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter

Το κεφάλι της βασίλισσας εμφανίζεται επίσης σε ορισμένα χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων στον Καναδά, σε κέρματα στη Νέα Ζηλανδία και σε όλα τα κέρματα και χαρτονομίσματα που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα στην ανατολική Καραϊβική, καθώς και σε άλλα μέρη της Κοινοπολιτείας.

Το σχέδιο των νομισμάτων μπορεί να αλλάξει με ακόμα πιο αργούς ρυθμούς, αν επαναληφθεί η ιστορία: για χρόνια ήταν σύνηθες οι Βρετανοί να κυκλοφορούν με νομίσματα με διαφορετικούς μονάρχες στο πορτοφόλι τους, καθώς δεν έγινε ποτέ ανάκληση και η αντικατάσταση επιτεύχθηκε σταδιακά, με την απώλεια και τις νέες κοπές νομισμάτων σε βάθος χρόνου. 

Εθνικός ύμνος

Μια από τις πιο απλές αλλαγές, θεωρητικά, θα είναι η αλλαγή του στίχου του εθνικού ύμνου από «God save our gracious Queen» σε «God save our gracious King» - αν και ίσως χρειαστεί χρόνος μέχρι ακουστεί από μεγάλα πλήθη, με σιγουριά, η νέα εκδοχή. Η πρώιμη εκδοχή του εθνικού ύμνου είχε καθιερωθεί το 1745: «Ο Θεός να σώζει τον μεγάλο Γεώργιο τον βασιλιά μας, ζήτω ο ευγενής βασιλιάς μας, ο Θεός να σώζει τον βασιλιά».

Προσευχές

Η εκάστοτε βασίλισσα ήταν η «υπερασπίστρια της πίστης και η ανώτατη κεφαλή» της Εκκλησίας της Αγγλίας και υπάρχουν προσευχές στο βιβλίο των Προσευχών, το οποίο χρονολογείται από το 1662. Μία από αυτές ζητά από τον Θεό να της προσφέρει τη «χάρη του Αγίου Πνεύματός Σου, ώστε να ακολουθεί πάντοτε προς το θέλημά Σου και να βαδίζει στο δρόμο Σου». 

Αυτό πρέπει να διευθετηθεί είτε με νόμο, είτε με βασιλικό διάταγμα. Οι ιερείς είναι επίσης σε θέση να τροποποιήσουν την προσευχή προσωρινά, για τις κυριακάτικες λειτουργίες. Στο μυστήριο της θείας κοινωνίας υπάρχει μία παράκληση προς το θεό: «να κυβερνάς την καρδιά της εκλεκτής Σου δούλης Ελισάβετ, της βασίλισσας και κυβερνήτριάς μας, ώστε πάνω απ' όλα να αποζητά την τιμή και τη δόξα Σου». Και αυτό θα αλλάξει. 

Το Βασιλικό Οικόσημο

Τα βασιλικά οικόσημα, τα οποία απεικονίζουν ένα λιοντάρι και έναν μονόκερο που κρατούν μια ασπίδα, χρησιμοποιούνται ευρέως σε κυβερνητικές υπηρεσίες και γραφική ύλη, και οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν αρκετά δαπανηρή. Αν ο νέος μονάρχης αποφασίσει να αλλάξει το βασιλικό έμβλημα, εντάσσοντας και την Ουαλία, η αλλαγή θα περάσει και στην ασπίδα του οικόσημου. 

Νομίσματα, σφραγίδες, σημαίες: Τα αμέτρητα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στη Βρετανία μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter

Αλλαγές και σε μεγάλα brands 

Από την εταιρεία Angostura στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο έως τα πιάνα Steinway, τα δημητριακά Jordans, το τζιν Gordon's και τα κρύσταλλα Swarovski, περισσότερες από 600 επιχειρήσεις έχουν υπάρξει προμηθευτές του βασιλικού οίκου και απολάμβαναν ως τώρα την στήριξη της βασίλισσας και το εμβληματικό οικόσημο στις προωθητικές τους ενέργειες. Και όχι μόνο μεγάλες εταιρείες: υδραυλικοί, κατασκευαστές φρακτών, ηχολήπτες και αλευρόμυλοι ήταν επίσης σε αυτό το κλειστό κλαμπ που, μετά το θάνατο της βασίλισσας κινδυνεύει να χάσει αυτό το προνομιακό καθεστώς, αν δεν υπογράψει την ανανέωσή του ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ'. 

Γραμματόσημα

Τα γραμματοκιβώτια των βασιλικών ταχυδρομείων που φέρουν το έμβλημα της βασίλισσας Ελισάβετ, ER, είναι απίθανο να αφαιρεθούν. Άλλωστε λειτουργούν ακόμα και παλαιότερα γραμματοκιβώτια με τα αρχικά "GR" του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του. Το Ταχυδρομείο, ωστόσο, θα αντικαταστήσει τα γραμματόσημα που φέρουν το κλασικό προφίλ της Ελισάβετ, με το προφίλ του Καρόλου. 

Νομίσματα, σφραγίδες, σημαίες: Αμέτρητα πράγματα που θα αλλάξουν στη Βρετανία μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Facebook Twitter

Ο όρκος πίστης στο Στέμμα

Οι βουλευτές οφείλουν ορκιστούν πίστη στο στέμμα πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Από το 1952, η διατύπωση είναι η εξής: «Ορκίζομαι στον παντοδύναμο Θεό ότι θα είμαι πιστός και θα επιδείξω αληθινή υποταγή στην Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ, τους κληρονόμους και τους διαδόχους της, σύμφωνα με το νόμο. Ο Θεός να με βοηθήσει».

Οι βουλευτές και οι ομότιμοί τους θα πρέπει να δώσουν τώρα νέο όρκο στον διάδοχό της.

Οι νεοσύλλεκτοι και οι πρόσκοποι επίσης υπόσχονται ότι θα κάνουν το καθήκον τους στο όνομα της βασίλισσας, ενώ τα νέα μέλη των ενόπλων δυνάμεων ορκίζονται ότι «θα είναι πιστά στην Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, στους κληρονόμους και τους διαδόχους της».

Κοινοπολιτεία

Ο θάνατος της βασίλισσας αποτελεί μια ενδεχομένως κρίσιμη καμπή για ορισμένα από τα μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, 14 χώρες της οποίας αναγνωρίζουν το Στέμμα ως αρχηγό του κράτους τους. Σε πολλές περιπτώσεις τα συντάγματά τους αναφέρουν ότι η βασίλισσα είναι η αρχηγός του κράτους. Σε αυτές τις χώρες, τα συντάγματα θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να αναφέρονται στον Κάρολο.

Όμως σε χώρες όπως η Τζαμάικα, όπου υπάρχει ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας, και η Μπελίζ, οι συνταγματικές αυτές αλλαγές θα γίνουν μόνο μετά δημοψήφισμα. Μετά την ανεξαρτητοποίηση των Μπαρμπάντος το 2021, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποσχιστεί ένα σημαντικό τμήμα της Καραϊβικής. 

Η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία έχουν θεσπίσει μέτρα ώστε ο νέος μονάρχης να ορίζεται αυτόματα αρχηγός του κράτους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ