Νιγηρία: Επέστρεψε στους γονείς της, επτά χρόνια μετά την απαγωγή της από τη Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Επτά χρόνια μετά την απαγωγή της από τη Μόκο Χαράμ, νεαρή μαθήτρια επέστρεψε στους γονείς της Facebook Twitter
EPA/Φωτογραφία Αρχείου
0

Επτά χρόνια μετά, μία από τις σχεδόν 300 μαθήτριες που είχαν απαγάγει μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε σχολείο στην Τσιμπόκ ξαναβρέθηκε με την οικογένειά της.

Όπως ανακοίνωσε χθες Σάββατο το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας Μπόρνο της Νιγηρίας, η κοπέλα απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην οικογένειά της.

Την 14η Απριλίου 2014, περίπου εκατό τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 κορίτσια στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο.

Η ενέργεια προκάλεσε τεράστιο κύμα αγανάκτησης εντός της χώρας και διεθνώς και την εκστρατεία #BringBackOurGirls («φέρτε πίσω τα κορίτσια μας»), κυρίως μέσω social media.

Στην πορεία των ετών, η πλειονότητα των μαθητριών απελευθερώθηκε ή εντοπίστηκε από τον νιγηριανό στρατό. Όμως περίπου εκατό εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης στην Μπόρνο, ο Μπαμπάγκανα Ουμάρα Ζούλουμ, διευκρίνισε ότι η Ρουθ Νγκλάνταρ Πόγκου παρουσιάστηκε σε άνδρες του στρατού τον περασμένο μήνα, συνοδευόμενη από έναν άνδρα, που είπε πως είναι ο σύζυγός της.

«Γνωρίζω πώς αισθάνονται οι οικογένειες» των κοριτσιών που «παραμένουν ακόμη σε αιχμαλωσία», όμως «πρέπει να ελπίζουμε, πάνω απ’ όλα μετά τη σημερινή εξέλιξη», έκρινε ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, η νεαρή παρουσιάστηκε στους στρατιωτικούς την 28η Ιουλίου, αλλά η είδηση δεν δημοσιοποιήθηκε ώστε να δοθεί χρόνος για να υπάρξει επικοινωνία με τους γονείς της.

Αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, ο πόλεμος, που έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 36.000 ανθρώπους και έχει μετατρέψει περίπου 3 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλές άλλες μαζικές απαγωγές στη βόρεια Νιγηρία ακολούθησαν αυτή στο Τσιμπόκ, οδηγώντας στο κλείσιμο εκατοντάδων σχολικών ιδρυμάτων.

Από τον Δεκέμβριο, σχεδόν χίλιοι μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, κυρίως από συμμορίες κακοποιούν που θέλουν να αποσπάσουν λύτρα. Τα περισσότερα παιδιά έχουν έκτοτε απελευθερωθεί, όμως πολλά ακόμη παραμένουν σε ομηρία για μήνες.

Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM
IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Διεθνή / IRC: Το Σουδάν για τρίτη χρονιά πρώτο στη λίστα της με τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου

Την ώρα που συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών σε έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η «κραυγή» φορέων και οργανώσεων για βοήθεια στο Σουδάν ενισχύεται
THE LIFO TEAM