Ένα NFT του αρχικού πηγαίου κώδικα για τον παγκόσμιο ιστό, που γράφτηκε από τον εφευρέτη του Τιμ Μπέρνερς-Λι, πωλήθηκε έναντι 5,4 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Sotheby's.

 

Η αγοραπωλησία έγινε σε μια διαδικτυακή δημοπρασία, όπως ανακοίνωσε ο οίκος.

 

Το NFT είναι ένα είδος κρυπτογραφικού στοιχείου που καταγράφει την ιδιοκτησία ψηφιακών αντικειμένων και πρόσφατα έχουν πουληθεί NFTs έργων τέχνης, μουσικής και διαδικτύου έναντι εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Το NFT που πωλήθηκε την Τετάρτη δημιουργήθηκε από τον Άγγλο επιστήμονα Μπέρνερς-Λι το 2021 και αντιπροσωπεύει την κυριότητα διαφόρων ψηφιακών αντικειμένων από τότε που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό, το 1989.

 

Η πώληση περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα έγγραφο ιδιοκτησίας αρχείων που βασίζονται σε blockchain και περιέχουν τον αρχικό κώδικα της πηγής για τον παγκόσμιο ιστό. Η τελική τιμή ήταν 5.434.500 δολάρια και οι μισοί από τους πλειοδότες ήταν νέοι στο Sotheby's, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

 

Το NFT θεωρείται πολύτιμο από ορισμένους, επειδή η βάση του στο blockchain επιβεβαιώνει ότι είναι μοναδικό και έχει δημιουργηθεί επίσημα από τον ίδιο τον Μπέρνερς -Λι


«Ο συμβολισμός, η ιστορία, το γεγονός ότι προέρχονται από τον δημιουργό του web είναι αυτό που το κάνει πολύτιμο και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συλλέγουν πράγματα για ακριβώς αυτούς τους λόγους», δήλωσε η Cassandra Hatton, επικεφαλής του τμήματος επιστήμης και λαϊκού πολιτισμού στο Sotheby's.

 

«Το τοποθετήσαμε σε ένα δημόσιο φόρουμ, η προσφορά ξεκίνησε στα 1.000 δολάρια και αφήσαμε την αγορά να αποφασίσει ποια θα είναι η αξία του. Υπήρξαν πολλοί υποψήφιοι που όλοι συμφώνησαν ότι είναι πολύτιμο» πρόσθεσε.

 

Στην αγορά περιλαμβάνονται NFT που αντιπροσωπεύουν περίπου 9.555 γραμμές κώδικα που γράφτηκαν το 1990-1991, μια 30-λεπτη οπτικοποίηση του κώδικα, μια ψηφιακή αφίσα του κώδικα και μια ψηφιακή επιστολή του Μπέρνερς-Λι τον Ιούνιο του 2021, που αφορά στην εφεύρεσή του.

 

Η επιστολή ξεκινά: «Καθώς οι άνθρωποι φαίνεται ότι εκτιμούν τις εκδόσεις βιβλίων με ιδιόχειρο σημείωμα, τώρα έχουμε τεχνολογία NFT, και σκέφτηκα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να φτιάξω ένα ιδιόχειρο αντίγραφο του αρχικού κώδικα του πρώτου προγράμματος περιήγησης ιστού».

 

«Δεν πουλάω καν τον πηγαίο κώδικα. Πουλάω μια φωτογραφία που έφτιαξα, με ένα πρόγραμμα Python που έγραψα εγώ, για το πώς θα μοιάζει ο πηγαίος κώδικας αν ήταν κολλημένος στον τοίχο και με δική μου υπογραφή» είπε.

 

Η πώληση είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων, από παραδοσιακούς οίκους δημοπρασιών, προκειμένου να συμπεριλάβουν τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε blockchain, των οποίων η δημοτικότητα αυξήθηκε στις αρχές του 2021.

 

Τον Μάρτιο, ένα NFT ενός ψηφιακού κολάζ από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Beeple πωλήθηκε έναντι 69,3 εκατομ. δολ.στο Christie's, στην πρώτη πώληση από έναν μεγάλο οίκο δημοπρασιών ενός έργου τέχνης που δεν υπάρχει σε φυσική κατάσταση.

 

Ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, πούλησε το πρώτο του tweet σε μορφή NFT για 2,9 εκατομμύρια δολάρια.

 

Με πληροφορίες του Guardian