Νεκρός σε ρωσικές επιδρομές στη Δαμασκό ο ηγέτης της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ

Νεκρός σε ρωσικές επιδρομές στη Δαμασκό ο ηγέτης της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ Facebook Twitter
0

Ο συριακός στρατός, ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσαν ότι ο αρχηγός της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ, ο Ζαχράν Αλούς, σκοτώθηκε σήμερα σε αεροπορική επιδρομή στο προπύργιό του, στην Ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της Δαμασκού.


Σύμφωνα με τους αντάρτες, σκοτώθηκε από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν την περιοχή ενώ η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι τα πτώματα του ηγέτη και πολλών συνεργατών του θάφτηκαν στα ερείπια. "Ο Ζαχράν Αλούς και άλλα πέντε ηγετικά στελέχη σκοτώθηκαν", ανέφερε από την πλευρά του το Παρατηρητήριο που επικαλείται υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης αυτής που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.


Ο Χάλεντ Χότζα, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού (CNS), του κυριότερου οργάνου της εξόριστης αντιπολίτευσης, επιβεβαίωσε μέσω του Twitter τον θάνατο του Αλούς. "Ο θάνατος του Ζαχράν Αλούς είναι μια από τις σημαντικότερες απώλειες για την αντιπολίτευση", σχολίασε ο Τσαρλς Λίστερ, ένας από τους γνωστότερους ειδικούς για τις ανταρτικές οργανώσεις στη Συρία.


Η Τζάις αλ Ισλάμ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των ανατολικών προαστίων της συριακής πρωτεύουσας, που βομβαρδίζονται συχνά από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Το καθεστώς από την πλευρά του την κατηγορεί ότι βομβαρδίζει τη Δαμασκό. Η αρχική της ονομασία ήταν Λίουα αλ Ισλάμ (Τάγμα του Ισλάμ) αλλά μετονομάστηκε σε "Στρατό του Ισλάμ" τον Νόεμβριο του 2013, όταν συμμάχησε με περίπου άλλα 60 ανταρτικά κινήματα. Η σαλαφιστική οργάνωση τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ισλαμικού κράτους όμως πρόσφατα υιοθέτησε μια πιο μετριοπαθή ρητορική.

Ο 44χρονος Αλούς είχε συλληφθεί το 2009 και αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο του 2011, όταν δόθηκε αμνηστεία, τρεις μήνες μετά την έναρξη του εμφυλίου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους στη Συρία.


Το κίνημά του συμμετείχε στο Ριάντ σε μια συνάντηση με τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, πολιτικές και ένοπλες. Στις 10 Δεκεμβρίου οι συμμετέχοντες είχαν ανακοινώσει ότι συμφωνούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Δαμασκό, όμως απαιτούν την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ μόλις ξεκινήσει η νέα περίοδος της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ