Νεκρό το «μπλε κορίτσι» που συνελήφθη όταν προσπάθησε να μπει κρυφά σε αγώνα ποδοσφαίρου στο Ιράν

Νεκρό το «μπλε κορίτσι» που συνελήφθη όταν προσπάθησε να μπει κρυφά σε αγώνα ποδοσφαίρου στο Ιράν Facebook Twitter
Ακόμη και σήμερα οι γυναίκες στο Ιράν δεν μπορούν να δουν ποδόσφαιρο στο γήπεδο
1

Το μπλε κορίτσι είναι νεκρό, μεταδίδουν τα διεθνή μίντια κάνοντας λόγο για τη νεαρή γυναίκα φαν του ποδοσφαίρου στο Ιράν που αυτοπυρπολήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η 29χρονη που αυτοπυρπολήθηκε στην Τεχεράνη μετά την αναβολή της δίκης της, επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε ένα ποδοσφαιρικό στάδιο μεταμφιεσμένη σε άντρα, πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με σοβαρά εγκαύματα. Η ιστορία της είχε αναδειχθεί σε μεγάλο θέμα συζήτησης τόσο στο Ιράν, όσο και διεθνώς, με τους χρήστες να χρησιμοποιούν το hashtag "μπλε κορίτσι", μια αναφορά στα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας, Esteqlal, της Τεχεράνης.

Η γυναίκα, που αναφέρεται ως Σαχάρ, το οποίο δεν είναι το πραγματικό της όνομα, συνελήφθη τον Μάρτιο όταν προσπάθησε να εισέλθει σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. H αδελφή της λέει πως είχε μεταμφιεστεί σε άνδρα και πως αποκάλυψε πως ήταν γυναίκα όταν έφτασε η ώρα του σωματικού ελέγχου για να μπει στο γήπεδο. Οι αρχές την συνέλαβαν με την κατηγορία πως φορούσε απρεπώς τη χιτζαμπ.

Αφού φυλακίστηκε για τρεις ημέρες απελευθερώθηκε με εγγύηση και περίμενε έξι μήνες για την εκδίκαση της υπόθεσης. Αλλά, όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ανακάλυψε ότι είχε αναβληθεί η δίκη της. Σύμφωνα με το ΒΒC και διεθνή μμε, όταν ήταν στο δικαστήριο θεωρείται ότι άκουσε κάποιον να λέει ότι εάν καταδικαστεί θα μπορούσε να περάσει από έξι μήνες έως δύο χρόνια στη φυλακή. Στη συνέχεια η γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.

Για τις γυναίκες στο ακραία συντηρητικό Ιράν είναι ακόμη και σήμερα απαγορευμένη η είσοδός τους στα γήπεδα και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αθλητικές εκδηλώσεις με ομάδες ανδρών από το 1981. Για πρώτη φορά, αλλά τελικά προσωρινά, πέρυσι επετράπη στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε ένα στάδιο στην Τεχεράνη. Ενώ η αθλητική απαγόρευση δεν είναι νομοθετημένη "επιβάλλεται αδικαιολόγητα", λέει η οργάνωση  Human Rights Watch.

Η FIFA όρισε προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου το Ιράν να επιτρέψει τις γυναίκες στα γήπεδα - κάτι που η χώρα δεν έχει κάνει ακόμη. Ο Masoud Shojaei, ο αρχηγός της ανδρικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Ιράν πήρε θέση σχετικά με το θέμα και δήλωσε στο Instagram ότι η απαγόρευση είναι «ριζωμένη σε ξεπερασμένες και παράλογες απόψεις που δεν θα γίνουν αποδεκτές από τις μελλοντικές γενιές».

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ