Νέες κυρώσεις από ΕΕ σε Ρωσία και Λευκορωσία: Στο «στόχαστρο» ολιγάρχες, τράπεζες και κρυπτονομίσματα

Νέες κυρώσεις από ΕΕ σε Ρωσία και Λευκορωσία: Στο «στόχαστρο» ολιγάρχες, τράπεζες και κρυπτονομίσματα Facebook Twitter
0

Την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποφάσισαν σήμερα οι «27», όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πρεσβευτές των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν την αποσύνδεση τριών λευκορωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, σύμφωνα με την ανακοίνωσή μέσω Twitter της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ενέκριναν νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στην μαύρη λίστα της ΕΕ. Τα μέτρα συμπληρώνουν τις τρεις δέσμες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που επιβλήθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επεξεργάζεται λίστα 100 προσώπων υποψήφιων για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων και η απόφαση θα ληφθεί εντός της ημέρας.

Από την επιβολή των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών κυρώσεων με στόχο το ρωσικό νόμισμα και την παράλυση του ρωσικού τραπεζικού τομέα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αγορές κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδο ρεκόρ.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν σήμερα από τους 27 αναμένεται να εγκριθούν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Μαρτίου και θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημειώνεται πως από το τέλος του Φεβρουαρίου, οι 27 έχουν παγώσει τα στοιχεία ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και έχουν αποκλείσει από το Swift επτά ρωσικές τράπεζες.

Η Ευρώπη έχει κλείσει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή προς την Ρωσία εξαρτημάτων και τεχνολογιών που προορίζονται για τον αεροναυπηγικό τομέα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ