Νέες αποκαλύψεις για περιστατικά παιδεραστίας προκαλούν τριγμούς στο Βατικανό

Νέες αποκαλύψεις για περιστατικά παιδεραστίας προκαλούν τριγμούς στο Βατικανό Facebook Twitter
1

Την τελευταία φορά που ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εμιλιάνο Φιτιπάλντι έγραψε βιβλίο για τη διαφθορά στην «καρδιά» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οδηγήθηκε σε μία αίθουσα δικαστηρίου με τις κατηγορίες της απόκτησης εμπιστευτικών εγγράφων με παράνομο τρόπο και κινδύνεψε με ποινή φυλάκισης.

Σήμερα, έξι μήνες μετά την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία, ο Φιτιπάλντι επανέρχεται με ένα νέο βιβλίο που αναφέρεται σε περιστατικά παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης στο Βατικανό και ουσιαστικά κατηγορεί τον Πάπα ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να τα περιορίσει.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Lussuria» (σ.σ. «Ακολασία»), και στις σελίδες του ο Φιτιπάλντι παραθέτει σειρά στοιχείων αλλά και υποψιών.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει σε συνεντεύξεις και άρθρα του ότι «στους καρδινάλιους που προστάτεψαν παιδεραστές ιερείς, συμπεριλαμβάνονται και μέλη της ομάδας εννέα στενών συνεργατών του Πάπα, οι οποίοι βοηθούν τον ποντίφικα στην διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Άλλοι τέσσερις καρδινάλιοι, οι οποίοι φέρονται να προστάτεψαν παιδόφιλους ιερείς, σύμφωνα με τον Φιτιπάλντι, τα τελευταία χρόνια έλαβαν σημαντικές προαγωγές και αύξησαν την ισχύ τους.

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι από το 2013 μέχρι το 2015 έφτασαν στο Βατικανό πάνω από 1.200 καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από κληρικούς, οι οποίες περιέχουν αξιόπιστα στοιχεία. Ο αριθμός των καταγγελιών διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2005- 2009.

«Η επιτροπή κατά της παιδεραστίας που δημιούργησε ο πάπας Φραγκίσκος, από το 2014 συνεδρίασε με όλα της τα μέλη μόνον δυο φορές και δεν κατάφερε ούτε να εγκρίνει την υποχρεωτική καταγγελία στην δικαιοσύνη της κάθε χώρας των παιδόφιλων ιερέων», γράφει ο Φιτιπάλντι.

Το βιβλίο αναφέρεται και στον Αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, ο οποίος, σήμερα, είναι υπεύθυνος του «υπουργείου Οικονομικών» του Βατικανού.

Ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι τον χαρακτηρίζει «εμβληματική περίπτωση» και αναφέρει, σε άρθρο του στο πολιτικό περιοδικό Espresso, ότι κατηγορείται από πέντε άτομα πως ευθύνεται για σεξουαλικές κακοποιήσεις, οι οποίες φέρονται να διαπράχθηκαν στην δεκαετία του 1970 και του 1980.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο «δεν έδειξε, με την στάση του προς σειρά θυμάτων, την πρέπουσα βούληση για απόδοση δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο συγγραφέας αναφέρει ότι στην περίπτωση της Έμα Φόστερ, η οποία είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς σε μικρή ηλικία, ο καρδινάλιος Πελ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος στην Αυστραλία το 1998 και έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση πρόσφερε τελικά ποσό που αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ.

Η κοπέλα αυτοκτόνησε με μοιραία δόση ηρωίνης το 2008.

Το ανώτατο όριο της χρηματικής αποζημίωσης που προβλέπει η Καθολική Εκκλησία για σεξουαλική κακοποίηση και παρενοχλήσεις από κληρικούς, είναι 75.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όμως, από το 1996 μέχρι το 2014, κατά μέσο όρο, στα 300 θύματα που βρήκαν την δύναμη να καταγγείλουν και τους αποδόθηκε δικαιοσύνη, δόθηκαν μόλις 20.000 ευρώ, αποκαλύπτει ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Όσο κοστίζει, δηλαδή, ένα λουξ "πεντακοσαράκι"», γράφει ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.

Mε στοιχεία από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM
ΡΑΟΥΛ ΚΑΣΤΡΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απαγγείλουν κατηγορίες για φόνο στον 94χρονο πρώην πρόεδρο της Κούβας;

Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες για φόνο και άλλα αδικήματα στον Ραούλ Κάστρο, για τον φερόμενο ρόλο του στην κατάρριψη δύο πολιτικών αεροσκαφών Κουβανών εξορίστων το 1996
THE LIFO TEAM
Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία — και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Διεθνή / Δύο τρανς πρόσωπα γράφουν ιστορία στη Σκωτία με την εκλογή τους και η Βουλή αφαιρεί το φίλτρο φύλου από το site της

Η Iris Duane και το Q Manivannan έγιναν τα πρώτα ανοιχτά τρανς μέλη του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Λίγες ημέρες αργότερα, το Holyrood αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του το φίλτρο αναζήτησης με βάση το φύλο, μετά τις αντιδράσεις για την καταγραφή μιας τρανς γυναίκας και ενός non-binary προσώπου.
THE LIFO TEAM
Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM