Νέες αποκαλύψεις για περιστατικά παιδεραστίας προκαλούν τριγμούς στο Βατικανό

Νέες αποκαλύψεις για περιστατικά παιδεραστίας προκαλούν τριγμούς στο Βατικανό Facebook Twitter
1

Την τελευταία φορά που ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Εμιλιάνο Φιτιπάλντι έγραψε βιβλίο για τη διαφθορά στην «καρδιά» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οδηγήθηκε σε μία αίθουσα δικαστηρίου με τις κατηγορίες της απόκτησης εμπιστευτικών εγγράφων με παράνομο τρόπο και κινδύνεψε με ποινή φυλάκισης.

Σήμερα, έξι μήνες μετά την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία, ο Φιτιπάλντι επανέρχεται με ένα νέο βιβλίο που αναφέρεται σε περιστατικά παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης στο Βατικανό και ουσιαστικά κατηγορεί τον Πάπα ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να τα περιορίσει.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Lussuria» (σ.σ. «Ακολασία»), και στις σελίδες του ο Φιτιπάλντι παραθέτει σειρά στοιχείων αλλά και υποψιών.

Ο δημοσιογράφος αναφέρει σε συνεντεύξεις και άρθρα του ότι «στους καρδινάλιους που προστάτεψαν παιδεραστές ιερείς, συμπεριλαμβάνονται και μέλη της ομάδας εννέα στενών συνεργατών του Πάπα, οι οποίοι βοηθούν τον ποντίφικα στην διοίκηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

Άλλοι τέσσερις καρδινάλιοι, οι οποίοι φέρονται να προστάτεψαν παιδόφιλους ιερείς, σύμφωνα με τον Φιτιπάλντι, τα τελευταία χρόνια έλαβαν σημαντικές προαγωγές και αύξησαν την ισχύ τους.

Ο συγγραφέας αναφέρει ότι από το 2013 μέχρι το 2015 έφτασαν στο Βατικανό πάνω από 1.200 καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από κληρικούς, οι οποίες περιέχουν αξιόπιστα στοιχεία. Ο αριθμός των καταγγελιών διπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο 2005- 2009.

«Η επιτροπή κατά της παιδεραστίας που δημιούργησε ο πάπας Φραγκίσκος, από το 2014 συνεδρίασε με όλα της τα μέλη μόνον δυο φορές και δεν κατάφερε ούτε να εγκρίνει την υποχρεωτική καταγγελία στην δικαιοσύνη της κάθε χώρας των παιδόφιλων ιερέων», γράφει ο Φιτιπάλντι.

Το βιβλίο αναφέρεται και στον Αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, ο οποίος, σήμερα, είναι υπεύθυνος του «υπουργείου Οικονομικών» του Βατικανού.

Ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι τον χαρακτηρίζει «εμβληματική περίπτωση» και αναφέρει, σε άρθρο του στο πολιτικό περιοδικό Espresso, ότι κατηγορείται από πέντε άτομα πως ευθύνεται για σεξουαλικές κακοποιήσεις, οι οποίες φέρονται να διαπράχθηκαν στην δεκαετία του 1970 και του 1980.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο «δεν έδειξε, με την στάση του προς σειρά θυμάτων, την πρέπουσα βούληση για απόδοση δικαιοσύνης».

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο συγγραφέας αναφέρει ότι στην περίπτωση της Έμα Φόστερ, η οποία είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ιερείς σε μικρή ηλικία, ο καρδινάλιος Πελ, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος στην Αυστραλία το 1998 και έπειτα από μακρά διαπραγμάτευση πρόσφερε τελικά ποσό που αντιστοιχεί σε 30.000 ευρώ.

Η κοπέλα αυτοκτόνησε με μοιραία δόση ηρωίνης το 2008.

Το ανώτατο όριο της χρηματικής αποζημίωσης που προβλέπει η Καθολική Εκκλησία για σεξουαλική κακοποίηση και παρενοχλήσεις από κληρικούς, είναι 75.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όμως, από το 1996 μέχρι το 2014, κατά μέσο όρο, στα 300 θύματα που βρήκαν την δύναμη να καταγγείλουν και τους αποδόθηκε δικαιοσύνη, δόθηκαν μόλις 20.000 ευρώ, αποκαλύπτει ο Ιταλός συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Όσο κοστίζει, δηλαδή, ένα λουξ "πεντακοσαράκι"», γράφει ο Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.

Mε στοιχεία από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM