Νέα Ζηλανδία: Η πιο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας για τον σφαγέα του Κράιστσερτς

Νέα Ζηλανδία: Η πιο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας για τον σφαγέα του Κράιστσερτς Facebook Twitter
EPA
0

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας επέβαλε σήμερα την μέγιστη ποινή στον Μπρένταν Τάραντ, τον άνδρα που στις 15 Μαρτίου 2019 σκότωσε 51 ανθρώπους εξαπολύοντας τυφλές επιθέσεις σε δύο ισλαμικά τεμένη στο Κράιστσερτς. 

Οι δικαστές καταδίκασαν τον 29χρονο ακροδεξιό Αυστραλό σε ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους. Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας, για τη χειρότερη σφαγή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Τάραντ ομολόγησε την ενοχή του για όλες τις κατηγορίες τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν: 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίας από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.


Την ημέρα της επίθεσης, ο δράστης είχε ενσωματώσει κάμερα στην εξάρτησή του και αναμετέδιδε ζωντανά τη σφαγή μέσω Facebook.Μετά το πρώτο τέμενος, συνέχισε την επίθεση και σε δεύτερο τζαμί ενώ κατέφταναν οι αναφορές για την πρώτη επίθεση. Ανάμεσα στα θύματά του ήταν άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του δράστη ανακοίνωσαν πως ο εντολέας τους δεν θέλει να υποβληθεί ένσταση για την ποινή που του επιβλήθηκε.

Άρντερν: Να μην ακούσουμε ξανά το όνομά του

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν, χαιρέτισε την απόφαση και εξέφρασε την επιθυμία ο δράστης να ζήσει μια ζωή «πλήρους και απόλυτης σιωπής». «Οι πληγές της 15ης Μαρτίου δεν είναι εύκολο να επουλωθούν, αλλά σήμερα ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να ακούσουμε ή να προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος», σχολίασε χαρακτηριστικά η Αρντέρν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ