Η Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία σταμάτησε τη μετάδοση του κορωνοϊου στην κοινότητα, καθώς η χώρα χαλαρώνει από την Τρίτη τα μέτρα που είχε λάβει. 

 

Με μονοψήφια νέα κρούσματα εδώ και αρκετές ημέρες –την Κυριακή ανακοινώθηκε μόλις ένα– η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν εξέφρασε αισιοδοξία ότι ο ιός προς το παρόν εξαλείφθηκε. Όμως προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.


Ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας, Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, δήλωσε ότι ο χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες «μας δίνει τη σιγουριά ότι έχουμε πετύχει τον στόχο της εξάλειψης», όμως προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα αλλά «ότι ξέρουμε από πού προέρχονται οι νέες περιπτώσεις».

 

«Ανοίγουμε την οικονομία, όχι την κοινωνική ζωή»

 

Η Νέα Ζηλανδία ήταν από τις χώρες που έλαβαν από νωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Έως τώρα έχουν καταγραφεί 1.122 κρούσματα και 19 θάνατοι. Από την Τρίτη αρχίζει η διαδικασία χαλάρωσης κάποιων μέτρων περιορισμού. Όμως η Άρντερν τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί οι πολίτες.

 

«Ανοίγουμε την οικονομία, αλλά όχι την κοινωνική ζωή των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός και κάλεσε τους πολίτες να περιοριστούν σε επαφές με τον στενό οικογενειακό τους κύκλο, τηρώντας πάντα τις αποστάσεις. Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη, αλλά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να το διατηρήσουμε αυτό, υπογράμμισε.

 

Από την Τρίτη ανοίγουν κάποιες επιχειρήσεις και 400.000 άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους. Επίσης, ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια, για take away υπηρεσίες, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να πάνε για ψάρεμα ή σέρφινγκ. Σε λειτουργία τίθεται ξανά τόσο το Κοινοβούλιο όσο και τα δικαστήρια, ενώ κάποιοι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία.

 

Όμως παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων και τα εμπορικά κέντρα δεν θα ανοίξουν. «Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στον ιό να ξεφύγει ξανά και να προκαλέσει νέο κύμα κρουσμάτων και θανάτων. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κυνηγήσουμε τις τελευταίες, λίγες περιπτώσεις» υπογράμμισε η Τζασίντα Άρντερν.

 

Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters, Guardian