Όλοι οι εργαζόμενοι της Νέας Υόρκης θα πρέπει να εμβολιαστούν εάν θέλουν να πάνε στη δουλειά τους, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο.

 

Το μέτρο ίσχυε για τον δημόσιο τομέα ενώ πλέον η εντολή επεκτείνεται τώρα σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε στο MSNBC.

 

Η πολιτική θα τεθεί σε ισχύ στις 27 Δεκεμβρίου.

 

«Εμείς στη Νέα Υόρκη αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε προληπτικά μέτρα», είπε ο ντε Μπλάζιο, ο οποίος αποχωρεί από τα καθήκοντά του στα τέλη Δεκεμβρίου.

 

«Έχουμε τη μετάλλαξη Όμικρον ως νέο παράγοντα, έχουμε τον ψυχρότερο καιρό που θα δημιουργήσει πραγματικά νέες προκλήσεις με την μετάλλαξη Δέλτα, έχουμε συγκεντρώσεις για τις διακοπές των Χριστουγέννων» είπε.

 

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε».

 

Είπε ότι η Νέα Υόρκη θα είναι η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που θα επιβάλει τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, επηρεάζοντας περίπου 184.000 επιχειρήσεις.

 

Αντίστοιχο μέτρο για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο συνάντησε αντιδράσεις και οδήγησε ορισμένους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού αυξήθηκαν ως απάντηση στην πολιτική.

 

Αρκετοί δείκτες τη Δευτέρα έδειξαν ότι η εξάπλωση του COVID-19 αυξανόταν στην πολυπληθέστερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού των ανθρώπων που είναι θετικοί στον ιό, σύμφωνα με στοιχεία από την πόλη της Νέας Υόρκης.

 

Τα ποσοστά του ιού στην πόλη, περίπου 20 ανά 100.000, σύμφωνα με τα στοιχεία Covid των New York Times, είναι χαμηλότερα από τον συνολικό μέσο όρο των ΗΠΑ των 33 ανά 100.000, αλλά αυξάνονται τον τελευταίο μήνα.

 

Τα συνολικά ποσοστά εμβολιασμού στις ΗΠΑ ανέρχονται στο 60% του πληθυσμού. Περίπου το 69% των Νεοϋορκέζων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αν και το ποσοστό ποικίλλει ευρέως μεταξύ των κοινοτήτων.

 

Ο ντε Μπλάζιο προέτρεψε και άλλες πόλεις των ΗΠΑ να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

 

«Αυτή θα ήταν η συμβουλή μου στους δημάρχους, τους κυβερνήτες, τους διευθύνοντες συμβούλους σε όλη τη χώρα - χρησιμοποιήστε αυτά τα μέτρα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Όσο πιο καθολικά είναι, τόσο πιο πιθανό είναι οι εργαζόμενοι να πουν, εντάξει, ήρθε η ώρα να το κάνω. Μην μεταπηδήσετε από τη μια βιομηχανία στην άλλη ή από μια εταιρεία στην άλλη. Είναι κάτι που πρέπει να είναι καθολικό για να προστατεύει όλους μας».

 

Με πληροφορίες του BBC/Reuters