Κλείνει επ'αόριστον το περίφημο Vessel, το έργο που κοσμεί το κέντρο οικιστικού συγκροτήματος του Μανχάταν και στιγματίστηκε από τέσσερις αυτοκτονίες


Η εξέλιξη αυτή ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη μετά τη «βουτιά» θανάτου ενός 14χρονου μπροστά στους γονείς του, την περασμένη εβδομάδα


Αξιωματούχοι και πλήθος κόσμου πίεζαν για «λουκέτο» καθώς τα μέτρα προστασίας που λήφθηκαν προηγουμένως, αποδείχτηκαν ανεπαρκή. 

 


Η πρώτες αυτοκτοκτονία στο Vessel, καλλιτεχνικού «παιδιού» του Βρετανού σχεδιαστή Τόμας Χίδεργουικ, σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Φέτος τον Ιανουάριο το γλυπτό έκλεισε ξανά μετά την αυτοκτονία δύο ανθρώπων σε διάστημα ενός μήνα. 


Επαναλειτούργησε τον Μάιο με μέτρα προστασίας - όπως την προσθήκη της Εθνικής γραμμής Αποτροπής Αυτοκτονιών στην είσοδο, τη σηματοδότηση στα εισιτήρια, τον τριπλασιασμό προσωπικού και φυλάκων, την απαγόρευση επίσκεψης κατά μόνας. Ωστόσο, η εταιρεία διαχείρισης του έργου δεν τοποθέτησε υψηλά κικλιδώματα όπως είχε ζητηθεί από τους τοπικούς αξιωματούχους και τους ειδικούς για την αποτροπή αυτοκτονιών. 


Το Hudson Yards άνοιξε πανηγυρικά τον Μάρτιο του 2019 ως το κεντρικό έργο τέχνης, ένα «διαδραστικό τοπόσημο» όπως είχε χαρακτηριστεί στο κέντρο του πιο φιλόδοξου αρχιτεκτονικά οικοδομήματος του Μανχάταν. 

 

Όπως έλεγε στα εγκαίνια ο σχεδιαστής του, «πρόκειται ένα έργο που ενώνει τους ανθρώπους. Εκούσια σχεδιάστηκε για να είναι 'κοινωνικό'». 


Με πληροφορίες από CBS