Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο Facebook Twitter
2

Προκλητικός για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αμφισβητώντας την ύπαρξη καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της χώρας και της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί de facto καταστάσεις στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, λέγοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όπως σημείωσε: «Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, και σημείωσε πως οι συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών.

«Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η απάντηση της κυβέρνησης

 

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι, δήθεν, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, ούτε διεθνείς συνθήκες σε ισχύ.


Μιλώντας στον Realfm χαρακτήρισε «ακραία» την άποψη του Τούρκου ΥΠΕΞ που δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.


«Αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της
LIFO NEWSROOM
Ψήφος δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Διεθνή / Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας - Δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή της ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει σπάνια ψήφο δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας στο φως τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και ζητήματα διαφάνειας στη διακυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Διεθνή / Όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν διάλειμμα από τα smartphone για την ψυχική τους υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν πρωτοβουλία να διακόψουν τη χρήση smartphone και social media για να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία, την ασφάλεια και την συγκέντρωσή τους
LIFO NEWSROOM
Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

Διεθνή / Sotheby’s: Σε δημοπρασία ο μεγαλύτερος αρειανός μετεωρίτης στη Γη

«Όταν εξετάστηκαν τα κομμάτια του, συνειδητοποιήσαμε: "Θεέ μου, είναι αρειανός". Στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Άρη στον πλανήτη μας », δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου
LIFO NEWSROOM