Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα: Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο Facebook Twitter
2

Προκλητικός για μια ακόμη φορά εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αμφισβητώντας την ύπαρξη καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της χώρας και της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί de facto καταστάσεις στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική εθνοσυνέλευση, λέγοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχουν σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Όπως σημείωσε: «Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, οι διεθνείς συνθήκες που αφορούν την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, και σημείωσε πως οι συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών.

«Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά την ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Η απάντηση της κυβέρνησης

 

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμιά αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών, ούτε των ελληνικών συνόρων έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή τον ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι, δήθεν, δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, ούτε διεθνείς συνθήκες σε ισχύ.


Μιλώντας στον Realfm χαρακτήρισε «ακραία» την άποψη του Τούρκου ΥΠΕΞ που δεν βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.


«Αυτές είναι απόψεις οι οποίες είναι ακραίες, είναι απόψεις οι οποίες δεν βοηθάνε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο εμείς θέλουμε να εμπεδωθεί» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM
«Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

Διεθνή / «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές στην προμήθεια όπλων προς την Ταϊβάν», προειδοποιεί ο Σι τον Τραμπ

«Η σχέση με την Κίνα και με τον πρόεδρο Σι είναι εξαιρετική, και οι δύο καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να παραμείνει έτσι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου-Τζέφρι Έπσταϊν: Φέρονται να ζήτησαν από χορεύτρια ερωτική συνεύρεση και με τους δύο

Οι δικηγόροι της αναφέρουν ότι είχε δεχτεί πρόταση αμοιβής 10.000 δολαρίων για να χορέψει σε ιδιωτικό πάρτι στην κατοικία του Έπσταϊν - Της είπε ότι θα πληρωνόταν επιπλέον και την πίεσαν να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις μαζί τους
THE LIFO TEAM