Νέα «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια υπό τον φόβο επερχόμενης ύφεσης

Νέα «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια υπό τον φόβο επερχόμενης ύφεσης Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Σε συνεχή αναταραχή βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα χρηματιστήρια αλλά και η αγορά κρυπτονομισμάτων καθώς η ανησυχία εντείνεται για τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα παγκόσμια ύφεση. 

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν τρομοκρατηθεί από την πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς κατά 0,75%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου από το 1994, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Άλλες κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, ακολούθησαν το παράδειγμά της Fed με πολλούς αναλυτές πλέον να αναθεωρούν εκ νέου τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη, προς τα κάτω. Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπουν σε ύφεση μέσα στην επόμενη χρονιά αυξάνοντας ως εκ τούτου και τις πιθανότητες για ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 23% από τον Ιανουάριο, και έχασε ακόμη 3,25% την Πέμπτη. Αναλυτές της JP Morgan είπαν ότι η κατάσταση του S&P 500 «υποδηλώνει πιθανότητα 85% για ύφεση στις ΗΠΑ».

Ο Nikkei στο Τόκιο σημείωσε πτώση 1,65% οδεύοντας προς τη χειρότερη εβδομάδα απωλειών εδώ και δύο χρόνια, όπως και ο κύριος δείκτης Nifty της Ινδίας. Στο Σίδνεϊ, ο ASX200 υποχώρησε 2% το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα κρυπτονομίσματα υποχωρούν επίσης με ταχείς ρυθμούς. Το Bitcoin σημείωσε πτώση 7,8%, ευρισκόμενο για πολύ ώρα σήμερα το πρωί κάτω από τα 20.000 δολάρια. Πτώση 8,45% στην αξία του βλέπει και το Ethereum. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ