ΝΑΤΟ: Ανησυχούμε για την παράδοση των ρωσικών S - 400 στην Τουρκία

ΝΑΤΟ: Ανησυχούμε για την παράδοση των ρωσικών S - 400 στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την Παρασκευή ανησυχία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, λίγο αφότου ξεκίνησε η παράδοση της πρώτης παρτίδας στην Άγκυρα.

Η συμμαχία προειδοποίησε επανειλημμένα την Τουρκία ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατο με άλλα ολικά συστήματα του ΝΑΤΟ, αλλά και με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

«Ανησυχούμε για τις πιθανές συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αποκτήσει το σύστημα S-400» δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας είναι θεμελιώδης για το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και των αποστολών μας» πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον κίνδυνο να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα για τα F-35 στους Ρώσους, αν η Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ - ενσωματώσει τους S-400 στην άμυνά της.

Ο Μάρκ Έσπερ, η επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του Πενταγώνου, έθεσε το ζήτημα της συμφωνίας στον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα.

Η Ουάσινγκτον απείλησε την Τουρκία με αποπομπή από το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των F-35, δίνοντας περιθώριο στην Άγκυρα μέχρι την 31η Ιουλίου ώστε να ακυρώσει την αγορά των S-400, σε διαφορετική περίπτωση ανέφερε ότι οι πιλότοι της θα εκδιωχθούν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα απελαθούν από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να υπαναχωρήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τμήματα των S-400 ξεκίνησαν να ξεφορτώνονται από τα τρία ρωσικά αεροσκάφη που τους μετέφεραν στην βάση Μέρτεντ της Άγκυρας, πρώην βάση Ακιντζί, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τουρκικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά εικόνες από τη μεταφορά των τμημάτων του πυραυλικού συστήματος στα υπόστεγα, αναφέροντας ότι αναμένονται και άλλα αεροσκάφη από τη Ρωσία τις επόμενες μέρες ενώ ένα τμήμα τους θα μεταφερθεί δια θαλάσσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα γίνουν και υποδομές στα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM
ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM