NASA και Πολιτική Προστασία των ΗΠΑ κάνουν κοινή άσκηση για την περίπτωση να πέσει αστεροειδής στη Γη

NASA και Πολιτική Προστασία των ΗΠΑ κάνουν κοινή άσκηση για την περίπτωση να πέσει αστεροειδής στη Γη Facebook Twitter
1

Τι γίνεται αν μια ωραία μέρα οι επιστήμονες ανακοινώσουν ότι επίκειται το αναπόφευκτο: ένας μεγάλος αστεροειδής να πέσει σύντομα στη Γη και μάλιστα δεν υπάρχει χρόνος να αποτραπεί κάτι τέτοιο; Αυτό ακριβώς ήταν το «σενάριο» της άσκησης επί χάρτου που διεξήγαγαν από κοινού στην Καλιφόρνια η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών (FEMA) των ΗΠΑ.

 

Η διενέργεια και μόνο μιας τέτοιας άσκησης δείχνει ότι το ζήτημα της πτώσης αστεροειδούς -ή κομήτη- στη Γη δεν αποτελεί πλέον μόνο σενάριο μιας ακόμη θεαματικής κινηματογραφικής ταινίας του Χόλιγουντ. Η απειλή αρχίζει πια να λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές.

Η άσκηση προσομοίωσης είχε ως στόχο να θέσει επί τάπητος τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που η ζωή μιμηθεί το σινεμά και με ποιο τρόπο θα συντονισθεί η αντίδραση των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Ήδη η NASA συνεργάζεται με τη FEMA μέσω του Γραφείου Συντονισμού Πλανητικής 'Αμυνας που έχει συστήσει η πρώτη.

 «Δεν είναι ζήτημα το εάν αλλά το πότε θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της NASA Τόμας Ζερμπούχεν. «Όμως αντίθετα με κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία μας, έχουμε τώρα την ικανότητα να αντιδράσουμε στην απειλή μιας πρόσκρουσης μέσω συνεχών αστρονομικών παρατηρήσεων, προβλέψεων, προγραμματισμού δράσεων και μετριασμού των επιπτώσεων», πρόσθεσε.

 «Είναι ζωτικό να εξασκούμαστε γι' αυτά τα σενάρια καταστροφής που έχουν μεν χαμηλή πιθανότητα, αλλά τεράστιες επιπτώσεις. Κάνοντας σχέδια από τώρα, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι αν και όταν χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο συμβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της FEMA Κρεγκ Φουγκέιτ.

 Στην άσκηση επί χάρτου, πλην της NASA και της FEMA, συμμετείχαν επιστήμονες και άλλοι εκπρόσωποι από τα Εθνικά Εργαστήρια του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και το γραφείο εκτάκτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, αρχικά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα 2% να πέσει κάπου στη Γη σε τέσσερα χρόνια (το 2020) ένας αστεροειδής διαμέτρου 100 έως 250 μέτρων. Μετά από συνεχείς παρατηρήσεις με τηλεσκόπια επί τρεις μήνες, η πιθανότητα πρόσκρουσης αυξάνεται κατακόρυφα στο 65%. Και τέσσερις μήνες αργότερα, υπάρχει πια βεβαιότητα 100% για την επικείμενη πρόσκρουση κάπου στη νότια Καλιφόρνια.

 Οι Αρχές -πάντα σύμφωνα με το σενάριο- διαπιστώνουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να οργανώσουν μια διαστημική αποστολή που θα επιχειρήσει να εκτρέψει τον αστεροειδή από την τροχιά του, οπότε είναι υποχρεωμένες να αποδεχθούν το μοιραίο και να οργανώσουν κάποια αντίδραση. Μεταξύ άλλων, προετοιμάζεται η εκκένωση μιας τεράστιας περιοχής, η -κατά το δυνατό- προστασία ζωτικών υποδομών, η ενημέρωση του κοινού κ.α.

 Οι ασκήσεις αυτές (έχουν γίνει τρεις έως τώρα) θα συνεχισθούν στο μέλλον με διευρυμένη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, εταιρείες κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM
ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΝΟΛΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΛΟΥΠΙΤΑ ΝΙΟΝΓΚΟ

Διεθνή / «Ρωτήστε τον Όμηρο»: Αντιδράσεις στα social μετά την επίθεση Μασκ σε Νόλαν και Νιόνγκο για την Οδύσσεια

Χρήστες στα social επισημαίνουν πως το να επιλέγεις μια «όμορφη μαύρη γυναίκα δεν αντιβαίνει με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» σε αυτά που γράφτηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια