ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Ναργκίς Μοχαμαντί: Οι ιρανικές αρχές δεν επιτρέπουν να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, «επειδή αρνείται να φορέσει χιτζάμπ»

Ναργκίς Μοχαμαντί : Εμποδίζεται η μεταφορά της σε νοσοκομείο, επειδή αρνείται να φορέσει το χιτζάμπ Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Οι ιρανικές σωφρονιστικές αρχές εμποδίζουν τη μεταφορά της Ναργκίς Μοχαμαντί σε νοσοκομείο, επειδή αρνείται να φορέσει χιτζάμπ, σύμφωνα με την οικογένειά της.

Η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 2023, Ναργκίς Μοχαμαντί χρειάζεται ιατρική φροντίδα και γι’ αυτό έχει κριθεί απαραίτητη η μεταφορά της σε νοσοκομείο του Ιράν. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάρτηση της οικογένειάς της στα social media, την Κυριακή, «ο διευθυντής της φυλακής ανακοίνωσε ότι, κατ’ εφαρμογήν άνωθεν διαταγών, απαγορεύεται να σταλεί σε καρδιολογικό νοσοκομείο χωρίς μαντήλα και η μεταφορά της ματαιώθηκε για δεύτερη φορά».

Να σημειωθεί πως «οι αρχές της φυλακής αρνήθηκαν να μεταφέρουν τη Ναργκίς Μοχαμαντί στο νοσηλευτήριο», επειδή εκείνη δεν δέχθηκε να φορέσει μαντήλα. Έτσι, τη Δεύτερα, μία ιατρική ομάδα έφθασε στην γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Εβίν στην Τεχεράνη για να την εξετάσει. Η Ναργκίς Μοχαμαντί έκανε υπέρηχο καρδιάς. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η οικογένειά της, τα καρδιολογικά και πνευμονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Η οικογένεια επισημαίνει επίσης ότι η Ναργκίς Μοχαμαντί «είναι έτοιμη να ρισκάρει τη ζωή της αρνούμενη να φορέσει δια της βίας το χιτζάμπ, ακόμη και για να λάβει ιατρική φροντίδα».

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης την 51χρονη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους». Πρόκειται για τη γυναίκα, η οποία έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί 5 φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και 154 μαστιγώσεις. Φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Χθες, η Ναργκίς Μοχαμαντί κατάφερε να στείλει ένα μήνυμα μέσα από τη φυλακή για εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το Νόμπελ Ειρήνης. Το μήνυμα διαβάστηκε από την κόρη της στα γαλλικά και σύμφωνα μ’ αυτό η ακτιβίστρια χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο την διατήρηση και διαιώνιση μία αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΒΕΑΤΡΙΚΗ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Εκτός Royal Ascot οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία εξαιτίας της σχέσης των γονιών τους με τον Έπσταϊν

Οι δύο πριγκίπισσες φέρεται να έχουν ενημερωθεί ότι δεν μπορούν να παραστούν στον φετινό ετήσιο αγώνα ιπποδρομίας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας
THE LIFO TEAM
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γιατί μπορεί να αντιμετωπίσετε νομικές συνέπειες αν δημοσιεύσετε βίντεο από επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι δύο άτομα συνελήφθησαν για ζωντανές μεταδόσεις και για δημοσίευση βίντεο στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Επίθεση Ιράν στα ΗΑΕ: Ένας νεκρός και 11 τραυματίες στα αεροδρόμια του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι

Σε όλο τον Κόλπο, το Ιράν χρησιμοποίησε βαλλιστικούς πυραύλους και drones για να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας σε συμμάχους και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM