Για πρώτη φορά στην ιστορία της Νότιας Κορέας σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, γεγονός που σήμανε νέο συναγερμό στη χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας παγκοσμίως. 

 

Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν μόλις 275.800 γεννήσεις την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός αυτός αποτελεί μείωση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2019. Περίπου 307.764 άνθρωποι πέθαναν. Στον απόηχο της γνωστοποίησης των στοιχείων ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε για «σαρωτικές αλλαγές» στις σχετικές πολιτικές. Όπως αναφέρει το BBC, ένας μειούμενος πληθυσμός ασκεί τεράστια πίεση σε μια χώρα καθώς αυξάνονται οι δαπάνες για την περίθαλψη και τις συντάξεις, ενώ μειώνεται το εργατικό δυναμικό. 

 

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζε-ιν, θέσπισε νέες πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, ανάμεσά τους και οικονομικά κίνητρα. Η κυβέρνηση θα παρέχει το ποσό των 1.850 δολαρίων για να καλύψει τα έξοδα πριν από τη γέννα και περίπου 277 δολάρια τον μήνα μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ηλικίας του βρέφους. Από το 2025 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 462 δολάρια. 

 

Γιατί μειώνονται οι γεννήσεις στη Ν. Κορέα; 

 

Σύμφωνα με το BBC, οι γυναίκες στη Νότια Κορέα πασχίζουν για να επιτύχουν ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες απαιτήσεις. Η Hyun-yu Kim είναι μία από αυτές. Η μεγαλύτερη από τέσσερα αδέρφια, ονειρευόταν να αποκτήσει τη δική της οικογένεια. Ωστόσο αντιμετωπίζοντας εχθρικές για την οικογένεια συνθήκες στη Νότια Κορέα, σκέφτηκε ξανά τα σχέδιά της για παιδιά.

 

Πρόσφατα βρήκε νέα δουλειά και το ενδεχόμενο αίτησης άδειας μητρότητας της προκάλεσε άγχος. «Ο κόσμος μού λέει πως είναι ασφαλέστερο να χτίσω πρώτα την καριέρα μου», δήλωσε στο BBC. 

 

Η αύξηση των τιμών των ακινήτων αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, καθώς, οι τιμές αποθαρρύνουν τα νεαρά ζευγάρια σύμφωνα με την Kim. «Για να αποκτήσετε παιδιά, πρέπει να έχετε το δικό σας σπίτι. Αλλά αυτό έχει γίνει ένα άπιαστο όνειρο στην Κορέα», αναφέρει ενώ παράλληλα είναι επιφυλακτική απέναντι στα κυβερνητικά κίνητρα. «Είναι ακριβό να μεγαλώσω ένα παιδί. Η κυβέρνηση που παρέχει επιπλέον μερικές εκατοντάδες χιλιάδες γουόν δεν θα λύσει τα προβλήματά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

Aπαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων

 

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι επεκτείνουν σε όλη τη χώρα την απαγόρευση των δημόσιων ή ιδιωτικών συναθροίσεων άνω των τεσσάρων προσώπων και παρέτειναν την ισχύ των μέτρων κοινωνικής απόστασης που επιβάλλονται στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε και πάλι τα 1.000.

 

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με αυξημένο επίπεδο μολύνσεων, που οι αρχές αποκαλούν το τρίτο κύμα της πανδημίας, και απότομη αύξηση των θανάτων. Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε τους 981 νεκρούς επί συνόλου 64.264 μολύνσεων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

 

Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Τσονγκ Σιέ-γκιούν κάλεσε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ενόψει της έναρξης του προγράμματος εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως αυτά που παρατηρούνται στον εφοδιασμό, στη διανομή και στην αποθήκευση εμβολίων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η Σεούλ σχεδιάζει να αρχίσει εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, ξεκινώντας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ομάδες υψηλού κινδύνου. 

 

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν επικρίνεται έντονα για το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει, καθώς η ανοσοποίηση έχει αρχίσει ήδη από τα τέλη του 2020 στις ΗΠΑ, σε κράτη μέλη της ΕΕ και μερικές ακόμη χώρες.

 

 

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr