Μυστήριο στη Νορβηγία: Μήπως δεν είναι φάλαινα - κατάσκοπος η αρσενική μπελούγκα

Μυστήριο στη Νορβηγία: Μήπως δεν είναι φάλαινα - κατάσκοπος η αρσενική μπελούγκα Facebook Twitter
0

Περιπλέκεται το μυστήριο με την «φάλαινα - κατάσκοπο» στη Νορβηγία καθώς ένα νέο σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας, θέλει το θηλαστικά να συμμετέχει στη θεραπεία παιδιών με αναπηρία. 

Όταν ο Morten Vikeby διάβασε στα Μέσα για τη φάλαινα - κατάσκοπο από τη Ρωσία που εντοπίστηκε στη νορβηγική ακτογραμμή, ενημέρωσε την αλιευτική εφημερίδα Fiskeribladet, δίνοντας μια σημαντική πληροφορία. Η αρσενική μπελούγκα του θύμισε μια «θεραπευτική φάλαινα» που είδε μια δεκαετία πριν σε ένα καταδυτικό κέντρο στη Ρωσία. H φάλαινα, με το όνομα Semyon, ζούσε σε αιχμαλωσία στην περιοχή του Μούρμανσκ στη Ρωσία και πολλές φορές διασκέδαζε παιδιά με αναπηρία. «Μπορεί να μην είναι η ίδια φάλαινα αλλά συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Vikeby, πρώην πρόξενος της Νορβηγίας στο Μούρμανσκ. «Η φάλαινα κατηγορήθηκε για κατασκοπεία. Έχω θέσει ως στόχο να την υπερασπιστώ», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. 

Η αρσενική μπελούγκα έκανε την εμφάνισή της πριν μερικές εβδομάδες στα ανοιχτά του Χάμερφεστ στη Νορβηγία, φορώντας ένα ειδικό χαλινάρι. Λίγα έχουν γίνει γνωστά για την ταυτότητα αυτού του περίεργου επισκέπτη ωστόσο οι ντόπιοι υποπτεύθηκαν ότι η εν λόγω φάλαινα είχε εκπαιδευτεί από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό από το οποίο μάλλον «αποστάτησε». Ένας καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Νορβηγίας είπε ότι είναι πιθανόν «το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στο Μούρμανσκ έχει άμεση σχέση με αυτό».

 

Το εξημερωμένο θηλαστικό έγινε ιδιαίτερα διάσημο. Οι ντόπιοι το βάφτισαν "Hvaldimir", ένα λογοπαίγνιο από τις λέξεις hval που σημαίνει «φάλαινα» στα νορβηγικά και το διάσημο ρωσικό όνομα Βλάντιμιρ. Συχνός επισκέπτης των νερών ανοιχτά από το λιμάνι της πόλης του Χάμερφεστ, ο Hvaldimir ανέσυρε από τον βυθό το κινητό μιας γυναίκας την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το χαλινάρι που φορούσε όταν βρέθηκε, στο οποίο αναφερόταν η ένδειξη «Εξοπλισμός Αγίας Πετρούπολης» πυροδότησε τα σενάρια που θέλουν την φάλαινα να έχει αποδράσει από στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Βόρεια Ρωσία. Στην τελική ανάλυση, ποιος άλλος θα έβαζε ένα χαλινάρι σε μία φάλαινα, πιθανότητα για να συγκρατεί μια κάμερα, και δεν θα ομολογούσε δημόσια πως την έχασε;  

O Dmitry Glazov, ένας Ρώσος επιστήμονας και επικεφαλής του προγράμματος για τις φάλαινες μπελούγκα, είπε πως μόνο κοντά στο Μούρμανσκ υπάρχουν «τρεις οργανισμοί, όχι απαραίτητα στρατιωτικοί, κάποιοι υπάγονται σε πολίτες, που εκπαιδεύουν θαλάσσια θηλαστικά για διάφορους σκοπούς όπως την ανάσυρση αντικειμένων ή την εύρεση δυτών που είχαν προβλήματα με τον εξοπλισμό τους». Είναι άλλωστε γνωστό πως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η πρώην ΕΣΣΔ εκπαίδευσαν δελφίνια κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Το 2014 έγινε γνωστό πως μπελούγκα εκπαιδεύτηκαν για να περιφρουρούν τα ύδατα έξω από το Σότσι, κατά τη διοργάνωση των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, ωστόσο είναι άγνωστο αν το εγχείρημα ήταν επιτυχημένο. Ο Glazov υποστήριξε πως η παρουσία του χαλιναριού από μόνη της δεν είναι αρκετή για να συνδέσει τον  Hvaldimir με τον ρωσικό στρατό. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ