Τέλος τα περισσότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία από την  19η Ιουλίου.

 

Όπως επιβεβαίωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, πλέον δεν θα υπάρχει νομική υποχρέωση για χρήση μάσκας ενώ οι κανόνες κοινωνικής απόστασης αναμένεται να αρθούν στο τελικό στάδιο των μέτρων κατά του lockdown.

 

Παρελθόν θα αποτελεί πια και ο κανόνας που επέτρεπε έξι άτομα μέσα σε ένα σπίτι  ενώ προς κατάργηση οδηγείται και η οδηγία περί τηλεργασίας.

 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το τελικό βήμα θα γίνει, όπως είχε προγραμματιστεί στις 19 Ιουλίου. Αυτό θα επιβεβαιωθεί ωστόσο, στις 12 Ιουλίου μετά από έλεγχο των πιο πρόσφατων δεδομένων.

 

Περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με τα σχολεία, την αυτοαπομόνωση και τα ταξίδια θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

 

Την ίδια ώρα, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία ευθύνονται για τους δικούς τους κανόνες κατά του κορωνοϊού.

 

Η κυβέρνηση της Σκωτίας είπε ότι ενδέχεται να συνεχίσει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ορισμένες συνθήκες και μετά τις 9 Αυγούστου, όταν εικάζεται ότι θα λήξουν όλοι οι περιορισμοί.

 

Στην Ουαλία  από την άλλη, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον κορωνοϊό ενώ στην Βόρεια Ιρλανδία θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα στις 8 Ιουλίου.

 

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου της Downing Street, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η δυνατότητα του τερματισμού των μέτρων πλέον στην Αγγλία γίνεται χάρη στην επιτυχία της διάθεσης των εμβολίων.

 

Ωστόσο, προειδοποίησε για αύξηση των κρουσμάτων έως και 50.000 ημερησίως, ενδεχομένως και μέσα στον μήνα. Όπως είπε «δυστυχώς πρέπει να συμφιλιωθούμε, με περισσότερους θανάτους λόγω κορωνοϊού».

 

Το τελικό στάδιο άρσης των μέτρων παρατάθηκε στη χώρα έως τις 19 Ιουλίου, εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων που συνδέονται με την μετάλλαξη Δέλτα.

 

Ο Τζόνσον είπε ότι το τέταρτο βήμα πρέπει να γίνει πραγματικότητα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με μία τελευταία επιθεώρηση των πιο πρόσφατων στοιχείων στις 12 Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις, τα νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν ξανά για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ενώ μειώνεται και ο χρόνος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης εμβολιασμού για άτομα κάτω των 40, με τη δυνατότητα πλέον να μεταβάλλεται αυτό το διάστημα από 12 εβδομάδες σε οκτώ.

 

Με πληροφορίες του BBC