Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.

 

Ο Μπορέλ δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για διάλογο με την Τουρκία, μετά τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Συμμετείχα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε μια χρήσιμη συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν σήμερα. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες για να συνεχίσω την αποστολή που ελήφθη από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Μπορέλ.

 

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «καλή συζήτηση» με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά την τηλεδιάσκεψή τους.

 

Από την άλλη, ο Ερντογάν είπε μεν πως η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, αλλά άφησε αιχμές, αναφερόμενος κατά τα φαινόμενα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία. Συγκεκριμένα, είπε ότι «το 2020 δεν μπορεί να αξιολογηθεί, λόγω των ιδιοτροπιών και των τεχνητών προβλημάτων από κάποια μέλη της ΕΕ» και συμπλήρωσε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη «όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις, αλλά και αναφορικά με την κοινά αποδεκτή γεωγραφία».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ