Μπορέλ: Δεν υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Μπορέλ: Δεν υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ για πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο Facebook Twitter
0

Δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από τις χώρες της ΕΕ για ένα πλήρες εμπάργκο ή για τιμωρητικούς δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Την ίδια ώρα, ο Βάντιμ Ντομπρόβσκις προανήγγειλε «έξυπνες κυρώσεις» από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο. 

«Αυτή τη στιγμή, εμείς στην ΕΕ δεν έχουμε ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Μπορέλ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Το 2020 το 26% του πετρελαίου που εισήγαγε η ΕΕ ήταν από τη Ρωσία. 

Οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος για τη Μόσχα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ζητήσει να επιβληθεί εμπάργκο, καθώς θεωρούν ότι αυτές οι αγορές ουσιαστικά χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπορέλ εξήγησε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να ληφθεί νωρίτερα κάποια απόφαση για το θέμα.

«Μια τελική πρόταση για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Όλες οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, επεσήμανε ο Μπορέλ. «Κάποια στιγμή θα συμβεί και τότε η Ρωσία θα νιώσει με επώδυνο τρόπο ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο χάνονται», υπογράμμισε.

«Έξυπνες κυρώσεις» 

Η ΕΕ ετοιμάζεται να επιβάλει «έξυπνες κυρώσεις» στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», δήλωσε στους Times. 

Οι λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά, διευκρίνισε, όμως αναμένεται να συμπεριλάβουν τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών.

Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη δαπανά περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για την αγορά αργού και διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία, περίπου 400 εκατ. δολάρια την ημέρα για ρωσικό αέριο, και περί τα 25 εκατ. δολάρια την ημέρα για άνθρακα, σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών Bruegel.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM