Μπολόνια: Ισόβια στον νεοφασίστα Καβαλίνι για την επίθεση με 85 νεκρούς το 1980

Μπολόνια: Ισόβια στον νεοφασίστα Καβαλίνι για την επίθεση με 85 νεκρούς το 1980 Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Το ιταλικό εφετείο της Μπολόνιας εξέδωσε χθες μία ετυμηγορία που περίμεναν για 40 χρόνια, προκειμένου να δικαιωθούν οι οικογένειες και τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό της ίδιας πόλης από τη νεοφασιστική οργάνωση NAR στις 2 Αυγούστου 1980.

Ύστερα από μακρά διάσκεψη, η έδρα αποφάσισε να καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη τον Τζιλμπέρτο Καβαλίνι για τον ρόλο του στην επίθεση, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 85 άνθρωποι και τραυματίσθηκαν πάνω από 200. Όταν αναγνώστηκε η απόφαση, ο Καβαλίνι, που ήδη εκτίει ποινή υπό καθεστώς ημιελευθερίας στις φυλακές του Τέρνι, δεν ήταν παρών στην αίθουσα. Αντίθετα παρίσταντο περίπου 30 μέλη των οικογενειών των θυμάτων και της οργάνωσης που τους εκπροσωπεί και οι οποίοι άκουσαν με εμφανή ικανοποίηση το αποτέλεσμα της διάσκεψης των δικαστών.

Η πρώτη αντίδραση του ίδιου του θύτη στο άκουσμα της ετυμηγορίας ήταν σε αλαζονικό ύφος: «Δεν μετανιώνω για όσα έχω κάνει και για εκείνα που δεν έκανα δεν μπορώ να μετανιώσω. Το λέω στο όνομα και των συντρόφων της ομάδας μου, πως δεν χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη για ό,τι συνέβη στις 2 Αυγούστου 1980. Επαναλαμβάνω τα λόγια που πρόφερε η συντρόφισσα Φραντσέσκα Μάμπρο ενώπιον ενός Εφετείου προ πολλών ετών. Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να χαμηλώσουμε το βλέμμα (από ντροπή) για τη Μπολόνια».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της οργάνωσης των οικείων των θυμάτων της νεοφασιστικής σφαγής Άννα Πιτσιράνα δήλωσε: «η απόφαση δεν ακυρώνει τους 85 νεκρούς και τους 200 τραυματίες, αλλά αποδίδει δικαιοσύνη σε εμάς τους συγγενείς των θυμάτων, που πάντοτε επιμείναμε με σταθερότητα στις δίκες αυτές».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της υπεράσπισης πως είναι απάνθρωπο να καταδικάζεται μετά 40 χρόνια ένας άνθρωπος, η Πιτσιράνι απάντησε: «δεν είναι απάνθρωπο, αν δούμε πως μετά 70 χρόνια καταδικάζονται ένοχοι για το Ολοκαύτωμα (των Εβραίων)». «Είναι μία δικαιοσύνη, που αποδίδεται στις οικογένειες των θυμάτων για την επιμονή μας. Κι εάν αναγνωσθούν και ξαναναγνωσθούν τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αυτό γίνεται σαφές: πως πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση».

Για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής, η καταδίκη του Καβαλίνι είναι ένα βήμα για να ξετυλιχθεί το νήμα που φέρνει στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης, καθώς ο ίδιος ήταν ένα σημαντικό στέλεχος της NAR. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση του Καβαλίνι προετοιμάζει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της καταδίκης του πελάτη της.

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το ποιος όπλισε το χέρι κι έδωσε την εντολή στους νεοφασίστες. Στις υποθέσεις εμπλέκονται οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, που από την αρχή προσπάθησαν να παραπλανήσουν τις έρευνες και ν' αποκρύψουν κρίσιμα στοιχεία και η μασονική στοά P2, η οποία εμπλέκεται σε σωρεία μηχανορραφιών και κατευθυνόμενων επιθέσεων με στόχο την επιβολή ενός σχεδόν δικτατορικού καθεστώτος, με εξουδετέρωση της Αριστεράς και του ΙΚΚ, το οποίο τότε ακολουθούσε την πολιτική του «ιστορικού συμβιβασμού», στηρίζοντας τις συμμαχικές κυβερνήσεις των ετών του '70.

Η χθεσινή απόφαση των δικαστών της Μπολόνιας έρχεται 12 χρόνια μετά την τελεσίδικη απόφαση για την καταδίκη ως φυσικών αυτουργών των πρώην στελεχών της 'μαύρης' τρομοκρατίας της NAR Βαλέριο Φιοραβάντι, Φραντσέσκα Μάμπρο, και Λουΐτζι Τσαβαρντίνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Διεθνή / Οι έφηβες νιώθουν τη μεγαλύτερη μοναξιά από όλες τις κοινωνικές ομάδες, αναφέρει ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει ότι η μοναξιά δεν είναι το ίδιο με την απομόνωση - Η μοναξιά είναι το «επώδυνο συναίσθημα» που νιώθουν όσοι δεν έχουν τις σχέσεις που επιθυμούν
LIFO NEWSROOM
«Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / «Τσιπάκια» στο δέρμα και ρομπότ στις φυλακές, προτείνουν τεχνολογικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η υπουργός Δικαιοσύνης στη Βρετανία ζήτησε «βαθιά συνεργασία» με τον τεχνολογικό τομέα για την επίλυση της κρίσης στο σωφρονιστικό σύστημα και έλαβε διάφορες προτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM