Mπλακ άουτ στα Βαλκάνια εν μέσω καύσωνα

Μαζικό μπλακ άουτ στα Βαλκάνια ενόψει καύσωνα Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Μπλακ άουτ σημειώθηκε σε πολλές βαλκανικές χώρες λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με τις συνέπειες εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών να είναι καταστροφικές. 

Βλάβη προκάλεσε μια μαζική διακοπή ηλεκτροδότησης στα δυτικά Βαλκάνια και συγκεκριμένα στο Μαυροβούνιο, στη Βοσνία, στην Αλβανία και στο μεγαλύτερο μέρος των ακτών της Κροατίας, επιφέροντας προβλήματα σε επιχειρήσεις, χάος στις οδικές συγκοινωνίες και αφήνοντας τους ανθρώπους σε αποπνικτική ατμόσφαιρα χωρίς κλιματισμό εν μέσω κύματος καύσωνα. 

Ο υπουργός Ενέργειας του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η διακοπή λειτουργίας προκλήθηκε από μια απότομη αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος. Συστήματα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται σε όλα τα Βαλκάνια για να επιτρέπουν τις μεταφορές και τις συναλλαγές. 

Τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και wifi σταμάτησαν να λειτουργούν στις 13:00 περίπου (14:00 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αξιωματούχοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Φορείς διαχείρισης ανέφεραν ότι είχαν ξεκινήσει να αποκαθιστούν σταδιακά την ηλεκτροδότηση μέχρι το μέσον του απογεύματος. 

Μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σαράγεβο, και στις πόλεις Μπάνια Λούκα και Μόσταρ, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στις περιοχές αυτές τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Πολλοί έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, καθώς τα αντλιοστάσια σταμάτησαν να λειτουργούν, ανέφεραν ντόπιοι. Κλιματιστικά σταμάτησαν να λειτουργούν και τα παγωτά έλιωσαν σε τουριστικά καταστήματα. 

Κυκλοφοριακό χάος υπάρχει και στην παράκτια κροατική πόλη Σπλιτ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση HRT, αναφέροντας πως σειρήνες ασθενοφόρων ηχούσαν σε πολλές περιοχές σε όλη την πόλη. 

Ποια είναι τα αίτια του μαζικού μπλακ άουτ

«Η βλάβη προέκυψε ως αποτέλεσμα μεγάλου φορτίου στο δίκτυο, ξαφνικής αύξησης της κατανάλωσης ρεύματος λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και των ίδιων των υψηλών θερμοκρασιών», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Μαυροβουνίου, Σάσα Μούγιοβιτς. Ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν από πού προήλθε η μαζική διακοπή ρεύματος, πρόσθεσε. 

Η υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας, Μπελίντα Μπαλούκου, δήλωσε ότι υπήρξε βλάβη σε μια γραμμή διασύνδεσης Αλβανίας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ηλεκτροδότηση στην Αλβανία αποκαταστάθηκε εντός μισής ώρας, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό κίνδυνο νέας διακοπής ηλεκτροδρότησης καθώς η χρήση ρεύματος και τα επίπεδα ζέστης εξακολουθούσαν να είναι υψηλά. 

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας, HINA, επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η βλάβη ξεκίνησε από το Μαυροβούνιο. Ο Ντάνκο Μπλάζεβιτς, διευθυντής της ηλεκτρικής εταιρείας HOPS της Κροατίας, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κανείς με βεβαιότητα τι συνέβη. 

«Ευρωπαϊκές υπηρεσίες είναι αρμόδιες για την αναφορά τέτοιων διακοπών. Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε εικασίες επειδή η έρευνα διαρκεί συνήθως έξι μήνες», τόνισε ο Μπλάζεβιτς. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν ανησύχησα» - Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα λεπτά των πυροβολισμών στο Washington Hilton

Η συνέντευξή του για το συμβάν – Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM