Μπαράζ παραιτήσεων στην Cumhuriyet μετά την αλλαγή της διεύθυνσης της εφημερίδας

Μπαράζ παραιτήσεων στην Cumhuriyet μετά την αλλαγή της διεύθυνσης της εφημερίδας Facebook Twitter
0

Διαδοχικές παραιτήσεις συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες την τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet, μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή της διεύθυνσής της.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή με την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου επικεφαλής του ιδρύματος στο οποίο ανήκει η Cumhuriyet, το οποίο αμέσως αντικατέστησε τον διευθυντή της εφημερίδας, τον Μουράτ Σαμπουντζού.

Ως αντίδραση, γύρω στα 20 βασικά στελέχη της εφημερίδας, όπως οι χρονογράφοι Αχμέτ Ινσέλ, Αϊντίν Ενγκίν και Ασλί Αϊντίντασμπάς ή ακόμη ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ παραιτήθηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Άλλοι τρεις συνεργάτες της Cumhuriyet παραιτήθηκαν σήμερα από την εφημερίδα.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα Ερντέμ Γκιούλ, ο οποίος το 2015 είχε συνυπογράψει με τον τότε διευθυντή Τζαν Ντουντάρ μια εκρηκτική αποκλειστικότητα για την παράδοση όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, ανέφερε πως απολύθηκε χθες Κυριακή με φαξ.

Η Cumhuriyet, η οποία ασκεί κριτική στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντιμετωπίζει δικαστικές διώξεις, διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους στη μακρά ιστορία της.

Τον Απρίλιο, 14 συνεργάτες της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων ο εκδότης της Ακίν Αταλάι και ο διευθυντής της Σαμπουντζού, καταδικάσθηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις, έπειτα από μια δίκη που επικρίθηκε έντονα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

Δημοσιογράφοι της εφημερίδας, που άσκησαν έφεση στην απόφαση, έμειναν πάνω από έναν χρόνο προφυλακισμένοι πριν απελευθερωθούν. Είναι η περίπτωση του Σαμπουντζού, ο οποίος πέρασε 25 μήνες στη θέση του διευθυντή, τους 17 από τους οποίους στη φυλακή.

«Ήρθε η ώρα να φύγω. Η ιστορία θα πει τον λόγο. Ας μην περιμένει κανένας από μένα να πω κακό λόγο για την Cumhuriyet», γράφει ο Σαμπουντζού στο τελευταίο κύριο άρθρο του, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα από τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Η εκλογή της νέας διεύθυνσης την Παρασκευή, με επικεφαλής τον Αλέβ Τζοσκούν, πραγματοποιήθηκε έπειτα από μακρά μάχη στο εσωτερικό της εφημερίδας.

Οι παρατηρητές περιγράφουν τον Τζοσκούν ως υποστηρικτή της εθνικιστικής πτέρυγας του κεμαλισμού. Ήταν μέγας αντίπαλος της προηγούμενης διεύθυνσης του Ακίν Αταλάι και είχε κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της Cumhuriyet.

Οι τουρκικές αρχές επικρίνονται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα πλήγματα που καταφέρουν στην ελευθερία του Τύπου. Η Τουρκία κατέχει την 157η θέση μεταξύ των 180 που περιλαμβάνονται στη σχετική ταξινόμηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι χτυπούν τώρα τις ενεργειακές της υποδομές - Στο σκοτάδι για ώρες Κίεβο και άλλες 9 περιοχές

Διακοπές ρεύματος στο νότιο τμήμα έπειτα από νέα ρωσική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πάνω από 800.000 νοικοκυριά στην ουκρανική πρωτεύουσα
LIFO NEWSROOM
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Διεθνή / Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος της Ευρώπης: Ο Πούτιν, η Κίνα και η επιστροφή της απειλής

Η Ευρώπη εισέρχεται σε νέα εποχή ανασφάλειας, καθώς η Ρωσία εξαπολύει έναν υβριδικό πόλεμο εκφοβισμού, δολιοφθοράς και κυβερνοεπιθέσεων - Οι ΗΠΑ κρατούν αποστάσεις, η Κίνα ενισχύει τη ρωσική επιρροή και η ήπειρος καλείται να προστατευτεί μόνη της
LIFO NEWSROOM
Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM