Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα προκειμένου να επιλυθεί η μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή μιας συνόδου για το θέμα αυτό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο γγ του ΟΗΕ δηλώνει "τρομαγμένος και θλιμμένος από τον θάνατο προσφύγων και μεταναστών" στις περιοχές αυτές.
Ο Μπαν αναφερόταν στην ανακάλυψη 71 πτωμάτων --πιθανότατα προσφύγων από τη Συρία-- μέσα σε ένα φορτηγό-ψυγείο στην Αυστρία και στο ναυάγιο που σημειώθηκε την Πέμπτη στα ανοιχτά της Λιβύης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 76 άνθρωποι ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ιταλία.
Με την ευκαιρία αυτή, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μια σύνοδος για το μεταναστευτικό ζήτημα στις 30 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
"Απευθύνω έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, να παράσχουν συνολικές λύσεις, να αναπτύξουν νόμιμα και ασφαλή κανάλια μετανάστευσης και να εκτελούν με ανθρωπιά, με συμπόνια και με σεβασμό τις διεθνείς υποχρεώσεις τους", πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
"Όταν εξετάζουν αιτήματα χορήγησης ασύλου οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις με βάση τη θρησκεία ή την καταγωγή και δεν μπορούν επιπροσθέτως να αναγκάζουν τους ανθρώπους να επιστρέφουν στις περιοχές από τις οποίες έφυγαν, εάν υπάρχει κίνδυνος να διωχθούν ή να δεχτούν επιθέσεις. Δεν πρόκειται μόνο για ένα θέμα διεθνούς δικαίου, είναι και το καθήκον μας ως ανθρώπων", κατέληξε.
Διεθνή /
Μπαν Γκι-Μουν: Τρομαγμένος και θλιμμένος από τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ
Κύθνος: Ο δήμος χορηγεί μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ σε όποιον παιδίατρο εργαστεί στο νησί
Παύλος Ασλανίδης για Μαρία Καρυστιανού: «Όσοι γονείς είδαν το βίντεο της σοκαρίστηκαν»
Γιατρός του Harvard εξηγεί τον «κανόνα 5+5+5» για να επιλέγουμε τα πιο υγιεινά δημητριακά
Απεργία για τα Τέμπη: Η χώρα στους δρόμους - Μαζικές κινητοποιήσεις το Σάββατο σε όλη την Ελλάδα
Δυστύχημα στο Ελευθέριος Βενιζέλος: Νεκρή 67χρονη που έπεσε από μικρό ύψος