Μπάιντεν: «Εάν η Κίνα απειλήσει την κυριαρχία μας, θα ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας»

Μπάιντεν: «Η υπερηφάνεια επιστρέφει»- Προεκλογικές δεσμεύσεις, εκκλήσεις για συνεργασία αλλά και απάντηση στις κινεζικές απειλές Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να τον βοηθήσουν να «τελειώσει την δουλειά» που ανέλαβε, να ξαναχτίσει την οικονομία και να αποκαταστήσει την πίστη των Αμερικανών στην Δημοκρατία.

Κατά την δεύτερη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην δράση που ανέλαβε για τη μεταρρύθμιση στην αστυνομία, τον έλεγχο της οπλοφορίας και την κλιματική κρίση.

Απευθυνόμενος για πρώτη φορά σε ένα διχασμένο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πλέον οι ΗΠΑ είναι πιο ισχυρές και πιο σταθερές από όταν ανέλαβε την προεδρία πριν από δύο χρόνια.

Αφού παράθεσε τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες η κυβέρνησή του ανταπεξήλθε, μεταξύ αυτών η πανδημία του κορωνοϊού και η μάχη με τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων, ο Μπάιντεν δήλωσε πως για να συνεχιστεί η πρόοδος θα χρειαστεί όλη την στήριξη από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία. 

«Προς τους Ρεπουμπλικάνους φίλους μου, αν μπορούσαμε να συνεργαστούμε στο προηγούμενο Κογκρέσο, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να συνεργαστούμε και να βρούμε συναίνεση σε σημαντικά πράγματα και σε αυτό το Κογκρέσο», είπε ο Μπάιντεν.

«Ο κόσμος μας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο αγώνας για χάρη της μάχης, η εξουσία για χάρη της εξουσίας, η σύγκρουση για χάρη της σύγκρουσης δεν μας οδηγεί πουθενά» είπε ο Μπάιντεν.

«Δεν θέλω να χαλάσω τη φήμη σου αλλά ανυπομονώ να συνεργαστούμε» είπε αστειευόμενος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι.

Από το βάθρο της Βουλής επαίνεσε το έργο της κυβέρνησής του στα δύο χρόνια διακυβέρνησης. Μεταξύ αυτών μίλησε για τα οικονομικά πακέτα σε υγεία και κλιματική κρίση, τον νόμο για τις υποδομές και τις σημαντικές νέες επενδύσεις στην εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών.

Επεσήμανε επίσης τα σημάδια μιας αναδυόμενης οικονομικής προοπτικής, της χαλάρωσης του πληθωρισμού και του ποσοστού ανεργίας της χώρας, το οποίο έφτασε στο χαμηλό 53 ετών, με ποσοστό 3,4% τον περασμένο μήνα.

Η αναφορά Μπάιντεν στον εργασιακό τομέα

«Οι δουλειές επιστρέφουν» είπε ο Μπάιντεν σημειώνοντας πως «Επιστρέφει η περηφάνεια λόγω των επιλογών που κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια».

»Αυτό είναι ένα σχέδιο για να ανοικοδομήσουμε την Αμερική και να κάνουμε μια πραγματική διαφορά στη ζωή σας».

Ακόμα και όταν αναφέρθηκε στον δικομματισμό, ο Τζο Μπάιντεν, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της οικονομικής ατζέντας των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι προσπάθησαν να ακυρώσουν βασικά κομμάτια του επιτεύγματός του στην εσωτερική πολιτική.

«Μην απατάσθε: εάν επιχειρήσετε να κάνετε οτιδήποτε για να αυξήσετε το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, θα ασκήσω βέτο» είπε.

Ωστόσο, η προοπτική σαρωτικής δικομματικής νομοθεσίας είναι αμυδρή, καθώς οι τολμηροί Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ξεκινούν μια σειρά από πολιτικά φορτισμένες έρευνες για τον πρόεδρο, την οικογένειά του και την κυβέρνησή του.

Αρκετές ήταν οι στιγμές που οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές διέκοψαν τον Τζο Μπάιντεν με φωνές ή σχόλια, παρά τις προσπάθειες του Μακάρθι να ελέγξει τα πνεύματα.

Ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει την κρίση της φεντανύλης, ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι αντέδρασαν με φωνές κατηγορώντας τον ότι οι δικές του πολιτικές στα σύνορα, ευθύνονται για την χειρότερη εποχή διακίνησης ναρκωτικών.

Ένας φώναξε μάλιστα «Είναι δικό σου φταίξιμο».

Η αντιπολίτευση στη συνέχεια αποδοκίμασε τον Αμερικανό πρόεδρο όταν εκείνος είπε ότι ορισμένοι από τους αντιπάλους του ήθελαν να περικόψουν τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και Medicare, τα δημοφιλή προγράμματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης, ως μέρος των προσπαθειών τους να μειώσουν το έλλειμμα. 

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τις αντιδράσεις τους, ωστόσο δήλωσε ικανοποιημένος που είχε τις διαβεβαιώσεις των Ρεπουμπλικάνων ότι αυτά τα προγράμματα θα προστατευτούν. «Έχουμε ομοφωνία», δήλωσε και σύσσωμο το Σώμα σηκώθηκε να χειροκροτήσει.

Αν και αρκετοί από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν φέρει αντιρρήσεις για τις προτάσεις Μπάντεν αναφορικά με το σύστημα υγείας και την κοινωνική ασφάλεια, αρκετοί ισχυρίζονται ότι τα προγράμματα θα πρέπει να υπόκειται στη συνήθη έγκριση.

Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακύρωση προγραμμάτων.

«Ανταμείψτε την εργασία όχι τον πλούτο»

Με λαϊκίστικο ύφος, ο Τζο Μπάιντε ζήτησε από το Κογκρέσο να «ανταμείψει την εργασία, όχι τον πλούτο» εγκρίνοντας την πρότασή του για φόρο δισεκατομμυριούχων. 

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν υπερθεμάτισε αναφερόμενος στο νέο ανώτατο όριο των 35 δολαρίων στην ινσουλίνη για τους λήπτες του Medicare, και τόνισε ότι οι οι βουλευτές θα πρέπει να προχωρήσουν περεταίρω και να επεκτείνουν τον νόμο ώστε να καλύπτει όλους τους Αμερικανούς.

Ο Μακάρθι από την πλευρά του ζήτησε περικοπές των κρατικών δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, όμως ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε σε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας χωρίς περιορισμούς. 

Σημειώνεται δε, ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να κινδυνεύσουν με χρεοκοπία εκτός εάν το ανώτατο όριο του χρέους αυξηθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Έκκληση Μπάιντεν για απαγόρευση οπλοφορίας

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση για δικομματική συνεργασία σε ένα έθνος που συγκλονίζεται εκ νέου από βίντεο αστυνομικής βαρβαρότητας κατά Μαύρων Αμερικανών και μια σειρά από περιστατικά μαζικών πυροβολισμών. Κάλεσε δε το Κογκρέσο «να κάνει κάτι».

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά έκκληση για δράση, στράφηκε προς την σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, που καθόταν δίπλα στους γονείς του Τάιρ Νίκολς, του 29χρονου Μαύρου που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς του Μέμφις. 

«Ας δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε πραγματικότητα τα λόγια της μητέρας του Τάιρ: κάτι καλό πρέπει να βγει από αυτό», είπε.

«Η δημόσια ασφάλεια εξαρτάται από την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά πάρα πολύ συχνά αυτή η εμπιστοσύνη παραβιάζεται. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν αναγκαστεί να κάνουν τη συζήτηση, τη συζήτηση που οι μαύροι και έγχρωμοι γονείς πρέπει να κάνουν με τα παιδιά τους», τόνισε ο Μπάιντεν.

«Όταν οι αστυνομικοί ή αστυνομικά τμήματα παραβιάζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, πρέπει να λογοδοτούν».

Στη συνέχεια, επαίνεσε τον Brandon Tsay, τον 26χρονο άνδρα που αφόπλισε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια πυροβολισμών στο Monterey Park της Καλιφόρνια και ζήτησε την απαγόρευση της οπλοχρησίας.

«Έσωσε ζωές. Είναι καιρός να κάνουμε και εμείς το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Σε ό,τι αφορά στις αμβλώσεις, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ασκήσει βέτο σε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων που έχουν ζητήσει ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι.

Ουκρανία και Κίνα

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Oksana Markarova, η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, παρευρέθηκε επίσης ως καλεσμένη του ζεύγους Μπάιντεν. 

«Μαζί, κάναμε αυτό που κάνει η Αμερική πάντα στα καλύτερά μας. Ηγηθήκαμε. Ενώσαμε το ΝΑΤΟ και φτιάξαμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό. Σταθήκαμε ενάντια στην επιθετικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σταθήκαμε στο πλευρό του ουκρανικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην κατάρριψη του φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού από τον αμερικανικό στρατό, λέγοντας πως «εάν η Κίνα απειλήσει την κυριαρχία μας, θα ενεργήσουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

«Αυτό ήταν πάντα το όραμά μου για τη χώρα και ξέρω ότι είναι πολλά δικά σας», είπε ο Τζο Μπάιντεν εξηγώντας ότι το όραμά του είναι «να αποκαταστήσετε την ψυχή του έθνους, να ξαναχτίσει τη ραχοκοκαλιά της Αμερικής, τη μεσαία τάξη της Αμερικής και να ενώσει τη χώρα. Μας έστειλαν εδώ για να τελειώσουμε τη δουλειά, κατά την δική μου άποψη» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν.
 

Με πληροφορίες του Guardian/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Διεθνή / Πέθανε ο δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε - Ο σπάνιος καρκίνος που θεωρούσε ότι συνδέεται με τη Γιουγκοσλαβία

Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις αιτίες της ασθένειάς του, η οποία θεωρούσε ότι συνδεόταν με την έκθεση σε απεμπλουτισμένο ουράνιο και σε αμίαντο, κυρίως στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στο Κόσοβο
NEWSROOM
Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Διεθνή / Νάνσι Πελόζι: Σε κάθειρξη 30 ετών καταδικάστηκε ο άνδρας που εισέβαλε στο σπίτι της και τραυμάτισε τον σύζυγό της

Ο Πολ Πελόζι, 82 ετών, υπέστη κρανιοεγκεφαλικό κάταγμα και άλλα τραύματα που τον επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, όπως περιέγραψε σε επιστολή του προς το δικαστήριο πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης
NEWSROOM
Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Διεθνή / Μυστήριο στις Άλπεις: Μια κινεζική οικογένεια, ένα ελβετικό ξενοδοχείο και το πιο ακριβό όπλο του κόσμου

Λίγο αφότου η Ελβετία συμφώνησε να αγοράσει F-35, οι ΗΠΑ εστίασαν στους Κινέζους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου ακριβώς δίπλα από απομακρυσμένο διάδρομο προσγείωσης όπου εγκαταστάθηκαν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη
NEWSROOM
ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Διεθνή / ΗΠΑ: Νέο βίντεο από το φορτηγό που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο και κρεμάστηκε από γέφυγρα

Στο βίντεο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φαίνεται η 26χρονη Σίντνεϊ Τόμας  να προσπαθεί να «κρατήσει» το φορτηγό στον δρόμο και τελικά να ουρλιάζει όταν το όχημα κρεμάστηκε στο κενό
NEWSROOM
Πούτιν: «Η κατάληψη του Χάρκοβο δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Διεθνή / Αινιγματικός Πούτιν: «Η κατάληψη του Χαρκόβου δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου της Ρωσίας»

Το Χάρκοβο δέχεται αλλεπάλληλες επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες - Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα επιδιώκει να διευρύνει τη γραμμή του μετώπου προκειμένου να εξαντλήσει περαιτέρω την ουκρανική άμυνα
NEWSROOM
Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλήθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Διεθνή / Έκπληξη από τον βασιλιά Κάρολο: Πήγε στην Όπερα του Λονδίνου και υποκλίθηκε στη σκηνή μαζί με τους καλλιτέχνες

Ο Βρετανός μονάρχης παρακολούθησε παράσταση προς τιμήν του μαέστρου που διηύθυνε την ορχήστρα στη στέψη του - Η λακωνική απάντηση όταν ρωτήθηκε για την υγεία του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ