Μπαγκλαντές: Στέγνωσε ο ποταμός Buriganga και αποκαλύφθηκαν τόνοι πλαστικού

Ποταμός Buriganga Facebook Twitter
EPA/MONIRUL ALAM
0

Τραγικό ήταν το θέαμα που αντίκρισαν στη Ντάκα του Μπαγκλαντές, καθώς αφού στέγνωσε ο ποταμός Buriganga, αποκαλύφθηκε ένα τοπίο γεμάτο πλαστικό.

Η κοίτη του ποταμού καλύπτεται από τόνους πλαστικού και αντικείμενα που πετούσαν οι κάτοικοι, τα οποία με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύτηκαν. Στη Ντάκα, τα πλαστικά απορρίμματα έχουν τριπλασιαστεί, μέσα σε 20 χρόνια. 

Ο ποταμός είναι τόσο πολύ μολυσμένος που είναι σχεδόν βιολογικά και υδρολογικά νεκρός. Η κύρια απειλή για την ποιότητα του νερού του ποταμού Buriganga είναι η απόρριψη μη επεξεργασμένων αποβλήτων. Η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης των υδάτων στην Ινδία είναι τα μη επεξεργασμένα λύματα. Άλλες πηγές ρύπανσης περιλαμβάνουν τη γεωργική απορροή και την άναρχη βιομηχανία μικρής κλίμακας. 

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει δυνατότητα το ποτάμι να επανέλθει στη ζωή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλάσματα του ποταμού δεν μπορούν να επιβιώσουν σε περίοδο ξηρασίας, ωστόσο, φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των μουσώνων, όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει από τις βροχές, τα επίπεδα ρύπανσης μειώνονται με αποτέλεσμα τα επίπεδα του διαλυμένου οξυγόνου να αυξάνονται, κάνοντας το νερό βιώσιμο.

Μια πρόσφατη έρευνα από το Κέντρο Ερευνών Ποταμών και Δέλτα (RDRC) βρήκε 251 γραμμές αποχέτευσης, 237 σημεία απόρριψης απορριμμάτων και έξι κανάλια που συνδέονται απευθείας με τον Buriganga. Η έρευνα βρήκε επίσης 31 μεγάλα εργοστάσια -κυρίως εργοστάσια τσιμέντου, μετάλλου και πετρελαίου- κατά μήκος του ποταμού τα οποία απορρίπτουν ορατά στον ποταμό ακατέργαστα βιομηχανικά απόβλητα. Έπειτα, υπάρχουν τα ναυπηγεία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ