Μητέρα χωρίς σεξ: Δράκος του Κόμοντο έκανε τρία μικρά μέσω παρθενογένεσης

Μητέρα χωρίς σεξ: Δράκος του Κόμοντο έκανε τρία μικρά μέσω παρθενογένεσης Facebook Twitter
0

Η Τσάρλι, ένας θηλυκός δράκος του Κόμοντο που φιλοξενείται στον ζωολογικό κήπο Chattanooga του Τενεσί, είναι η ζωντανή απόδειξη πως η φύση προνοεί για τη συντήρησή της, αφού έφερε στον κόσμο τρία μικρά χωρίς να γονιμοποιηθεί από αρσενικό.

Παρότι η Τσάρλι τοποθετήθηκε στο ίδιο κλουβί με έναν αρσενικό δράκο του Κόμοντο - ονόματι Καντάλ - με την ελπίδα να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν, τελικά κατάφερε να τεκνοποιήσει μόνη της, μέσω του φαινομένου της παρθενογένεσης. Πρόκειται για μία σπάνια διαδικασία που καταγράφεται μόνο σε 70 σπονδυλωτά του ζωικού βασιλείου - ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% όλων των σπονδυλωτών. Το γενετικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι πάντα αρσενικά μωρά καθώς έτσι διασφαλίζεται η διαιώνιση αρσενικών.

Τα δρακάκια, οι Όνυξ, Τζάσπερ και Φλιντ, γεννήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, το προσωπικό του ζωολογικού κήπου έκανε τεστ DNA, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο Καντάλ είχε συμμετοχή στην αναπαραγωγή. «Καντάλ, ΔΕΝ είσαι ο πατέρας» ανακοίνωσε τελικά προ εβδομάδων ο ζωολογικός κήπος, με μία ανάρτηση στο Facebook.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του κήπου, οι δράκοι του Κόμοντο έχουν εξελιχθεί να διαιωνίζουν το είδους τους τόσο μέσω σεξουαλικής αναπαραγωγής όσο και παρθενογένεσης, καθώς ζουν κυρίως απομονωμένοι στη φύση και γίνονται βίαιοι με την επαφή.

«Το προσωπικό μας είναι ενθουσιασμένο που συμμετείχε και έγινε μάρτυρας σε αυτό το θαυμαστό συμβάν» τόνισε o πρόεδρος του ζωολογικό κήπου σε ανακοίνωσή του, συμπληρώνοντας: «Καθώς ο δράκος του Κόμοντο έχει καταγραφεί ως ευάλωτο σε εξαφάνιση είδος, αυτά τα μωρά είναι ακόμα πιο ξεχωριστά και εκπροσωπούν ένα λαμπρό μέλλον για το είδος τους».

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ