Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: GETTY IMAGES
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τους συμμάχους τους να απέχουν από τη χρήση ρητορικής που θα μπορούσε να υποδαυλίσει περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε «προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».

Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά στο θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, καθώς κάθε φορά που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε με τις δηλώσεις του να θέσει ένα τέτοιο θέμα, το αμερικανικό υπουργείο είχε τοποθετηθεί άμεσα.

Μάλιστα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ξεκαθαρίσει με δήλωση που είχε κάνει τόσο στις 11 Φεβρουαρίου όσο και στις 2 Ιουνίου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Κομισιόν: Η Τουρκία να σεβαστεί την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», σημείωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης ότι «η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM