Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος παρά τις απειλές των στρατηγών

Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις κατά του πραξικοπήματος παρά τις απειλές των στρατηγών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, αψηφώντας τις απειλές των πραξικοπηματιών στρατηγών, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.


Στη συνοικία Σαν Τσαούνγκ, όπου έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε διαδήλωση, πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο. Έκαναν με τα τρία δάκτυλα έναν χαιρετισμό που αποτελεί ένδειξη εναντίωσης στο πραξικόπημα, ενώ φώναζαν συνθήματα, όπως «αφήστε ελεύθερη τη μητέρα», την ανατραπείσα επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ή «κάτω η στρατιωτική δικτατορία».


Αλλού στη Ρανγκούν, άνθρωποι συγκεντρώνονταν μπροστά στην έδρα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ντυμένοι στα κόκκινα (το χρώμα της παράταξης), κρατώντας πορτρέτα της κρατούμενης πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.


Ο στρατός κήρυξε χθες Δευτέρα στρατιωτικό νόμο σε πολλές συνοικίες της Ρανγκούν, στη Μανταλέι (κεντρικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και σε άλλα τμήματα της επικράτειας.


Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσει άνω των πέντε προσώπων απαγορεύθηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00.


Τα μέτρα ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας τις προηγούμενες τρεις ημέρες στη Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις της χώρας της Ασίας.

Η λογοκρισία συνεχίζεται, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο χθες. Η πρόσβαση στο Facebook, βασικό εργαλείο επικοινωνίας για εκατομμύρια πολίτες της Μιανμάρ, όπως και στο Twitter και στο Instagram, έχουν περιοριστεί.

Την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα, εκτός από την Αούνγκ Σαν Σου Τσι συνελήφθησαν και πολλοί άλλοι πολιτικοί.

Η 75χρονη Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία επικρίθηκε έντονα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της παθητικότητάς της κατά τη διάρκεια της κρίσης με τη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια, συνεχίζει να είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της.

Της ασκήθηκε δίωξη για την παραβίαση κάπου δυσνόητου κανόνα που διέπει τις εμπορικές συναλλαγές και τελεί σε «κατ' οίκον κράτηση» στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου. «Είναι καλά στην υγεία της», σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματός της.

Με πληροφορίες από AFP/ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM