Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter
1

Μια αρκούδα τριγυρίζει αργά μέσα σε ένα βρόμικο κλουβί, δίπλα σε ένα λιοντάρι που λιμοκτονεί: Αυτά είναι τα δύο ζώα που απέμειναν στον ζωολογικό κήπο της Μοσούλης.

Στην άκρη της περίφραξης των κλουβιών κείτεται νεκρή μια λέαινα. Πέθανε από την πείνα.

Όπως και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, το άλλοτε γαλήνιο πάρκο των ζώων καταστράφηκε στις πολύμηνες μάχες μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Όταν ο στρατός άρχισε να πλησιάζει στη Μοσούλη, το Νουρ Παρκ, που φιλοξενούσε διάφορα ζώα, από πιθήκους μέχρι άλογα, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Ιρακινών στρατιωτών.

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter

«Όταν οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν, ήταν αδύνατον για το φύλακα να πλησιάσει» είπε ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου στο Reuters, δίνοντας μόνο το όνομα Άμπου Όμαρ.

Οι γείτονες τάιζαν τα ζώα αλλά όταν οι μάχες έγιναν σφοδρότερες, δεν μπορούσαν πια να βγουν από τα σπίτια τους. Κάποια ζώα πέθαναν από την πείνα, άλλα δραπέτευσαν ή σκοτώθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά.

Ο Σαΐφ αλ Μπάσεφ, ένας εθελοντής της Κουρδικής Οργάνωσης για τα Δικαιώματα των Ζώων, ήταν ο άνθρωπος που έφερε τροφή στα ζώα, για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα. «Είναι ντροπή να βλέπεις τα ζώα να παλεύουν για να ζήσουν. Χρειάζονται βοήθεια. Δεν τα αφορά ο πόλεμος», είπε.

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter

Άνθρωποι που ζουν γύρω από το πάρκο δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι έφερναν στα ζώα τα αποφάγια τους. Όμως αυτά δεν επαρκούσαν, σε μια πόλη όπου ακόμη και οι άνθρωποι κατάφερναν μετά βίας να παραμείνουν ζωντανοί.

Κάποτε στο ζωολογικό κήπο της Μοσούλης ζούσαν τέσσερα λιοντάρια. Όταν τα δύο πρώτα πέθαναν, τα άλλα τράφηκαν από τα κουφάρια τους.

Ένα βλήμα έπεσε σε ένα από τα κλουβιά και οι πίθηκοι δραπέτευσαν, προκαλώντας χάος στα γειτονικά σπίτια. «Πηδούσαν στα σπίτια, τρόμαζαν τα παιδιά, έκλεβαν φρούτα. Πάπιες και άλλα ζώα έτρεχαν τριγύρω, όλη η γειτονιά τα κυνηγούσε για να τα πιάσει» περιέγραψε ένας από τους κατοίκους.

Μια αρκούδα και ένα λιοντάρι, οι τελευταίοι κάτοικοι του ζωολογικού κήπου της Μοσούλης, πεθαίνουν από την πείνα Facebook Twitter

Ένας άλλος έδειξε στον εκπρόσωπο του πρακτορείου την κατακόκκινη πληγή στο χέρι του γιου του από την επίθεση ενός πιθήκου, πριν από τρεις εβδομάδες.

Στο πάρκο που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της πόλης που πέρασε στα χέρια των Ιρακινών δυνάμεων, ομάδες παιδιών τρέχουν και πηδούν ανάμεσα στα χαλάσματα, πολύ κοντά σε μία βόμβα που δεν εξερράγη και έναν παλιό καταψύκτη γεμάτο πυρομαχικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και Daily Mail

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM