Μια 16χρονη έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας για μία ημέρα

Μια 16χρονη έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας για μία ημέρα Facebook Twitter
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, με την 16χρονη «αντικαταστάτριά» της.
0

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, άφησε ένα 16χρονο κορίτσι να πάρει τη θέση της για μία ημέρα, σε ένα ακόμη βήμα υπέρ της ισότητας των φύλων. 

Η Aava Murto μπορεί να μην εισηγηθεί νέους νόμους, αλλά θα συναντηθεί με αρκετούς πολιτικούς στη διάρκεια της μέρας για να υπογραμμίσει τα δικαιώματα των γυναικών στην τεχνολογία. 

Η «ανταλλαγή» έρχεται λίγο πριν την Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού των Ηνωμένων Εθνών και είναι μέρος μιας παγκόσμιας καμπάνιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα παιδιά. 

Φέτος είναι η τέταρτη χρονιά που η Φινλανδία λαμβάνει μέρος στο «Girls Takeover» της Plan International, που επιτρέπει σε εφήβους από χώρες σε όλο τον κόσμο να μπουν στη θέση ηγετών στην πολιτική και άλλους τομείς, για μια ημέρα. 

Η ενέργεια εστιάζει φέτος την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και τεχνολογικών ευκαιριών για κορίτσια, με τις Κένυα, Περού, Σουδάν και Βιετνάμ να συγκαταλέγονται στις χώρες που θα κάνουν αντίστοιχα τις δικές τους «ανταλλαγές».

«Νιώθω μεγάλη ευχαρίστηση που μιλώ εδώ μπροστά σας σήμερα, παρόλο που κατά κάποιον τρόπο εύχομαι να μην χρειαζόταν να στέκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το "Girls' Takeover" να μην ήταν πλέον απαραίτητες», ανέφερε η Aava Murto στην ομιλία της.  

«Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ακόμη επιτύχει ισότητα μεταξύ των φύλων- ούτε πουθενά στον πλανήτη. Αν και έχουμε κατορθώσει πολλά καλά σε αυτόν τον τομέα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που χρειάζεται να γίνει», πρόσθεσε. 

Μια 16χρονη έγινε πρωθυπουργός της Φινλανδίας για μία ημέρα Facebook Twitter
«Εύχομαι να μην χρειαζόταν να στέκομαι εδώ και καμπάνιες όπως το "Girls' Takeover" να μην ήταν πλέον απαραίτητες», ανέφερε η Aava Murto στην ομιλία της.

Η 16χρονη Φινλανδή, που συμμετέχει ενεργά σε καμπάνιες για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έκανε αίτηση για να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Θα τελειώσει την ημέρα της συναντώντας την πρωθυπουργό για να συζητήσουν περί ισότητας στην τεχνολογία. 

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισε την σημασία οι τεχνολογίες να είναι «προσβάσιμες για όλους», προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να βαθαίνουν τον ψηφιακό διαχωρισμό μεταξύ χωρών ή κοινωνιών». 

Η Σάνα Μάριν έγινε η νεαρότερη πρωθυπουργός όταν ορκίστηκε πέρυσι σε ηλικία 34 ετών. Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και ηγείται του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού με άλλα τέσσερα κόμματα, στα οποία επικεφαλής είναι επίσης γυναίκες κάτω των 35 ετών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Διεθνή / Blackout στη νοτιοανατολική Γαλλία: Διακόπηκαν οι προβολές στο Φεστιβάλ Καννών

Το γεγονός έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Φεστιβάλ Καννών, το οποίο διανύει την πιο πυκνή φάση του με πολυαναμενόμενες προβολές, συνεντεύξεις τύπου και επίσημες παρουσιάσεις να έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο
LIFO NEWSROOM
Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ