Μεξικό: Πάνω από 61.000 οι αγνοούμενοι του οργανωμένου εγκλήματος και των καρτέλ ναρκωτικών

Μεξικό: Πάνω από 61.000 οι αγνοούμενοι του οργανωμένου εγκλήματος και των καρτέλ ναρκωτικών Facebook Twitter
Αυξάνεται ο αριθμός αγνοουμένων στο Μεξικό από τον συνεχιζόμενο «πόλεμο» κράτους με ναρκεμπόρους και συμμορίες - EPA
0

Πάνω από 61.000 είναι αγνοούμενοι του οργανωμένου εγκλήματος και των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό - αριθμό που η κυβέρνηση αναθεώρησε χθες κατά σχεδόν 50% προς τα πάνω.

Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για θύματα του συνεχιζόμενου πολέμου τόσο μεταξύ του κράτους και των καρτέλ των ναρκωτικών, όσο και μεταξύ συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος για υπεροχή, που γίνεται ολοένα πιο αιματηρός.

Ο νέος αριθμός που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου έναν χρόνο, αυξάνει θεαματικά την προηγούμενη εκτίμηση για το πόσοι είναι οι αγνοούμενοι: τα επίσημα στοιχεία ως και τον Ιούνιο έκαναν λόγο για περίπου 40.000 ανθρώπους.

Πλέον «τα επίσημα δεδομένα για τους εξαφανισθέντες» καταγράφουν πως πρόκειται για «61.637 ανθρώπους», τόνισε η Κάρλα Κιντάνα, επικεφαλής του Εθνικού Μητρώου Αγνοουμένων Προσώπων (RNPED), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Η Κιντάνα διευκρίνισε ότι το 25,7% των προσώπων που αγνοούνται είναι γυναίκες.

Τουλάχιστον το 97,4% των ανθρώπων αυτών εξαφανίστηκε μετά το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανακοίνωσε πως αναπτύσσει τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τις συμμορίες των ναρκωτικών. Ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» έκτοτε είχε συνέπεια να διασπαστούν πολλά από τα καρτέλ και να δημιουργηθούν νέες, ακόμα πιο αιμοδιψείς συμμορίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM