Πάνω από 61.000 είναι αγνοούμενοι του οργανωμένου εγκλήματος και των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό - αριθμό που η κυβέρνηση αναθεώρησε χθες κατά σχεδόν 50% προς τα πάνω.

 

Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για θύματα του συνεχιζόμενου πολέμου τόσο μεταξύ του κράτους και των καρτέλ των ναρκωτικών, όσο και μεταξύ συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος για υπεροχή, που γίνεται ολοένα πιο αιματηρός.

 

Ο νέος αριθμός που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου έναν χρόνο, αυξάνει θεαματικά την προηγούμενη εκτίμηση για το πόσοι είναι οι αγνοούμενοι: τα επίσημα στοιχεία ως και τον Ιούνιο έκαναν λόγο για περίπου 40.000 ανθρώπους.

 

Πλέον «τα επίσημα δεδομένα για τους εξαφανισθέντες» καταγράφουν πως πρόκειται για «61.637 ανθρώπους», τόνισε η Κάρλα Κιντάνα, επικεφαλής του Εθνικού Μητρώου Αγνοουμένων Προσώπων (RNPED), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

 

Η Κιντάνα διευκρίνισε ότι το 25,7% των προσώπων που αγνοούνται είναι γυναίκες.

 

Τουλάχιστον το 97,4% των ανθρώπων αυτών εξαφανίστηκε μετά το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ανακοίνωσε πως αναπτύσσει τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τις συμμορίες των ναρκωτικών. Ο λεγόμενος «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» έκτοτε είχε συνέπεια να διασπαστούν πολλά από τα καρτέλ και να δημιουργηθούν νέες, ακόμα πιο αιμοδιψείς συμμορίες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ