Μεξικό: Αγώνας με τον χρόνο για να σωθούν παιδιά παγιδευμένα στο σχολείο

Μεξικό: Αγώνας με τον χρόνο για να σωθούν παιδιά παγιδευμένα στο σχολείο Facebook Twitter
0

 

Μεξικό: Αγώνας με τον χρόνο για να σωθούν παιδιά παγιδευμένα στο σχολείο Facebook Twitter

Αψηφώντας την κόπωσή τους, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τη μάχη με τον χρόνο και με τα συντρίμμια για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με την ελπίδα ότι θα ανασύρουν επιζώντες μετά τον πιο φονικό σεισμό εδώ και μια γενιά στο Μεξικό—ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, παγιδευμένο στα απομεινάρια του σχολείου του—την ώρα που ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ξεπέρασε τους 230.

 

Μεξικανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν απευθείας την πολύωρη, δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του κοριτσιού. Μέλη των σωστικών συνεργείων στο σχολείο ανέφεραν πως είδαν να κινεί το χέρι της. Πέρασαν μια σωλήνα μέσα από τα συντρίμμια ώστε το παιδί να πιει λίγο νερό.

 

Το όνομα του κοριτσιού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Η οικογένειά της περιμένει αγωνιώντας σε κοντινή απόσταση.

 

Οι διασώστες κινούνταν αργά: σήκωσαν μια αυτοσχέδια σκαλωσιά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο να πέσουν κι άλλα συντρίμμια και αναζητούσαν έναν τρόπο να φθάσουν στο παιδί μέσα από τα χαλάσματα, που παραμένουν εξαιρετικά ασταθή. Παρακαλούσαν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο να κάνουν ησυχία, για να μπορούν να ακούν το παιδί.

 

 

Η επιχείρηση είναι μέρος της έρευνας για τα δεκάδες θύματα που εκφράζονται φόβοι ότι παραμένουν θαμμένα στα συντρίμμια του σχολείου Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν 21 παιδιά επτά ως δεκατριών ετών και πέντε ενήλικοι όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,1 βαθμών την Τρίτη.

«Είδα πέντε παιδιά ζωντανά, αλλά τα έχουν παγιδεύσει μεταλλικές βέργες», είπε καθώς έπεφτε η νύχτα ένα στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας.

Ο σεισμός ισοπέδωσε εκατοντάδες κτίρια σε όλη τη χώρα.

 

«Έχουμε ακόμη πολλές ελπίδες ότι θα σώσουμε παιδιά», είπε ο Νταβίντ Πόρας, ένας από τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης των παιδιών ηλικίας 3 ως 14 ετών που παγιδεύτηκαν.

«Αλλά πάμε αργά, σαν χελώνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Το πρωί της Τετάρτης, μέλη σωστικών συνεργείων είπαν πως ένας δάσκαλος και δυο μαθητές έστειλαν μηνύματα με τα κινητά τους κάτω από τα συντρίμμια. Γονείς κρατιούνται μόνο από την ελπίδα ότι τα παιδιά τους ζουν ακόμα.

Ο σεισμός, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους στην πρωτεύουσα, έπληξε το Μεξικό ακριβώς 32 χρόνια μετά την καταστροφική δόνηση του 1985 που άφησε πίσω της χιλιάδες θύματα. Η χώρα δεν είχε ακόμη συνέλθει από τον σεισμό των 8,2 βαθμών που είχε σημειωθεί πριν από δύο εβδομάδες στο νότιο τμήμα της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.

 

Σε όλη την Πόλη του Μεξικού, τα μέλη των σωστικών συνεργείων βοηθούν εθελοντές και πολίτες επιστρατεύοντας σκυλιά, κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θερμότητας για τον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι ακόμη ζωντανοί.

 

Ενισχύσεις άρχισαν να φθάνουν από τον Παναμά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Χιλή και το Ισραήλ, σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ. Η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) ανακοίνωσε ότι στέλνει μια ομάδα διασωστών, κατόπιν αιτήματος της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο κήρυξε τριήμερο πένθος.

 

«Η προτεραιότητα συνεχίζει να είναι να σωθούν άνθρωποι που παγιδεύτηκαν σε κτίρια που κατέρρευσαν και να προσφερθούν φροντίδες στους τραυματίες», είπε ο πρόεδρος Πένια Νιέτο. «Κάθε λεπτό μετράει», συμπλήρωσε.

 

Ο μεξικανός πρόεδρος έκανε κάτι ασυνήθιστο για αυτόν, βγήκε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων ανακούφισης των θυμάτων μετά και τους δύο σεισμούς, κάτι που πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν στο ότι απομένει λιγότερο από ένας χρόνος ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές και συνδέουν με το ότι η αντίδραση του PRI στο σεισμό του 1985 ήταν μια από τις αιτίες που το οδήγησαν να απολέσει την μονοκρατορία του στο μεξικανικό πολιτικό σκηνικό, που κράταγε 71 χρόνια. Ο Πένια Νιέτο, ο πρώτος πρόεδρος του Επαναστατικού Θεσμικού Κόμματος αφότου αυτό είχε χάσει την εξουσία το 2000, δεν θέλει να χρεωθεί μια νέα ήττα στις επόμενες εκλογές.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο με συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Διεθνή / Υπόθεση αιμομιξίας στην Κύπρο: 14χρονος διακινούσε βίντεο από συνευρέσεις με τη μικρότερη αδερφή του

Από την έρευνα που έγινε στο τηλέφωνο του μαθητή, βρέθηκαν συνολικά 9 βίντεο - Ο 14χρονος φέρεται να καλούσε τους φίλους του να συνευρεθούν με την αδελφή του
LIFO NEWSROOM