Τι κι αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει καριέρα προωθώντας τα ιδανικά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας εδώ και δεκαετίες;
Στελέχη της οργάνωσης είχαν τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερα και έβριζαν τον Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, που συνεργάζονται με ή χρησιμοποιούνται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δρούσαν ανεξέλεγκτα στην Τουρκία. Ο ίδιος ο Ερντογάν εδώ και χρόνια έχει υιοθετήσει τη διαβόητη Ραμπιά, τον τρόπο χαιρετισμού των Αδελφών Μουσουλμάνων, με την ανοιχτή παλάμη με τον κλειστό αντίχειρα, επιβάλλοντάς την στους πιστούς του, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ τον ναζιστικό χαιρετισμό τους ακολούθους του. Τι κι αν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας διατράνωνε κατ' εντολήν Ερντογάν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι εχθρός;
Ήρθε ο καιρός όλα αυτά να διαγραφούν μονοκοντυλιά και να επέλθει στροφή 180 μοιρών, επειδή έτσι επιτάσσουν οι καιροί. Η σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τουρκία αποκαλύπτει μια νέα προσέγγιση της Άγκυρας προς την Αίγυπτο και τον ευρύτερο αραβικό κόσμο.
Η σύλληψη ηγετικού στελέχους των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τουρκία
Ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Χαφίζ, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Δευτέρας, θεωρείται κομβικό πρόσωπο σε υποθέσεις τρομοκρατίας στην Αίγυπτο. Κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή στη δολοφονία του Αιγύπτιου εισαγγελέα Χισάμ Μπαρακάτ το 2016 και για σχεδιασμό επίθεσης στο προεδρικό αεροσκάφος του Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι το 2022.
Ο Αμπντέλ Χαφίζ φέρεται επίσης ως εγκέφαλος της πρόσφατης επανεμφάνισης της οργάνωσης Hasm, ένοπλης πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων που ευθύνεται για επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων. Η Αίγυπτος αποκάλυψε σχέδιο της Hasm για τρομοκρατικά χτυπήματα σε πολιτικές και οικονομικές υποδομές μόλις μία ημέρα πριν από τη σύλληψη στην Τουρκία.
Πώς μεταφράζεται η σύλληψη για τις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου
Το αιγυπτιακό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι δύο μαχητές και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε επιχείρηση στην περιοχή Μπουλάκ Ντακρούρ του Καΐρου στις 7 Ιουλίου. Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα λίστα με πέντε ηγετικά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ζουν στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Αμπντέλ Χαφίζ.
Η άμεση ανταπόκριση των τουρκικών αρχών ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα της Άγκυρας προς το Κάιρο, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην εξομάλυνση των σχέσεων. Η σύζυγος του Αμπντέλ Χαφίζ επιβεβαίωσε τη σύλληψή του και δήλωσε ότι ενημερώθηκαν πως επίκειται η έκδοσή του στην Αίγυπτο.
Ο Ράχα Άχμεντ Χασάν, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, χαρακτήρισε τη σύλληψη «ισχυρό σήμα» ότι η Τουρκία επιθυμεί να κλείσει τα μέτωπα με τον αραβικό κόσμο και να εξασφαλίσει σταθερότητα στις περιφερειακές σχέσεις της.
Η μεταστροφή αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αλλαγής της τουρκικής πολιτικής απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους παλαιότερα φιλοξενούσε και υποστήριζε. Από το 2022, λόγω οικονομικών πιέσεων και ανάγκης προσέγγισης με τις χώρες του Κόλπου, η Άγκυρα περιόρισε σημαντικά τη στήριξη προς την οργάνωση. Πολλά ηγετικά στελέχη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία, ενώ αρκετοί έχασαν την τουρκική υπηκοότητα.
Παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, δεν είναι ακόμη σαφές αν η Τουρκία θα προχωρήσει σε πλήρη ανταπόκριση των αιγυπτιακών αιτημάτων για έκδοση καταζητούμενων μελών της οργάνωσης. Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο ασφαλείας, η Άγκυρα απέφευγε έως πρόσφατα να παραδώσει υψηλόβαθμα στελέχη, αν και φέρεται να έχει περιορίσει τις δραστηριότητές τους.
Οι πληροφορίες που προέκυψαν από τις τελευταίες αποτυχημένες επιθέσεις δείχνουν ότι η Τουρκία ενδέχεται πλέον να συνεργαστεί πιο στενά με την Αίγυπτο σε θέματα ασφαλείας. Η αλλαγή αυτή αποτυπώνει μια σημαντική διαφοροποίηση από την περίοδο όπου η Τουρκία αποτελούσε καταφύγιο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Η Hasm, αν και αποδυναμωμένη, φέρεται να επιχείρησε μια «επικοινωνιακή επανεμφάνιση» χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες δράσης. Η Αίγυπτος θεωρεί τις επιχειρησιακές της δυνατότητες περιορισμένες και ελέγξιμες, ενώ δίνει πλέον έμφαση στη διαχείριση της ηγεσίας της οργάνωσης στο εξωτερικό.