Μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο τουρισμός επανακάμπτει - και φέρνει το χάος

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας ο τουρισμός επανακάμπτει - και φέρνει το χάος Facebook Twitter
0

Σε ένα συνέδριο για τον τουρισμό στο Πουκέτ τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κοίταξε τους παρευρισκόμενους και έθεσε μια προφανώς ρητορική ερώτηση.

«Είστε έτοιμοι;», ρώτησε ο πρωθυπουργός αφαιρώντας τη μάσκα του σηματοδοτώντας τη λεγόμενη «οικονομική επαναφορά» της χώρας μετά από περισσότερα από δύο χρόνια περιορισμών λόγω κορωνοϊού. Όταν το πλήθος απάντησε «ναι» θα μπορούσε κάποιος να πει ότι απαντούσε εξ ονόματος του παγκόσμιου τουριστικού κλάδου που σύμφωνα με εκτιμήσεις παρέχει εργασία για έναν στους 10 ανθρώπους του πλανήτη. 

Ωστόσο, μια πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού ίσως διαρκέσει περισσότερο από τα δύο «σκληρά» χρόνια τής πανδημίας.

Προβλέψεις κάνουν λόγο για μια ανάκαμψη που θα έρθει με δυσκολίες. Η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων στην Κίνα, για παράδειγμα, επηρεάζει τον τουρισμό των Κινέζων που πριν την πανδημία αποτελούσαν κορυφαία πηγή τουριστικών δαπανών παγκοσμίως. 

Πάντως, μετά από δύο χρόνια σημαντικών περιορισμών η ανθρώπινη παρόρμηση για εξόρμηση και εξερεύνηση συμβάλλει στην τροφοδοσία της ανάκαμψης, γεμίζοντας πτήσεις και μουσεία παρά τις αυξανόμενες μολύνσεις από κορωνοϊό και τον πληθωρισμό. 

Πολλά μέρη, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν χαλαρώσει τις απαιτήσεις ασφαλείας, βλέπουν με αισιοδοξία τις κρατήσεις του καλοκαιριού. Όμως, παρά τη «θορυβώδη» επιστροφή των ταξιδιωτών, οι προκλήσεις και η αβεβαιότητα φέρνουν προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, μια πλήρης ανάκαμψη δεν αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το 2024. 

Πριν καν τελειώσει ο Ιούνιος, η απότομη αύξηση μετακίνησης τουριστών προκάλεσε ήδη χάος σε αεροδρόμια με αεροπορικές εταιρείες να προσπαθούν καλύψουν τη ζήτηση και πολλές πτήσεις να ακυρώνονται. Καθυστερήσεις και χαμένες αποσκευές αποτέλεσαν και αποτελούν εξαιρετικά συχνό φαινόμενο. 

Μέσα σε όλο αυτό πλαίσιο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήρθε να προσθέσει έναν ακόμα παράγοντα που απειλεί την τουριστική ανάκαμψη και ενισχύει τις πληθωριστικές τάσεις. Ακόμα και αν η πανδημία υποχωρεί, οι διεθνείς εξελίξεις συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τον κλάδο. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Εξοργισμένη η εισαγγελέας για την αποκάλυψη των δύο συλλήψεων

Δύο άνδρες συνελήφθησαν μετά τη ληστεία στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ αυτών και τμήμα των γαλλικών βασιλικών κοσμημάτων
LIFO NEWSROOM
Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Διεθνή / Ματσό Πίρο: Η απομονωμένη φυλή του Αμαζονίου που κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Η ιστορία των Ματσό Πίρο, μιας από τις τελευταίες απομονωμένες φυλές στον πλανήτη, που ζει βαθιά στον Αμαζόνιο του Περού και απειλείται από την παράνομη υλοτομία, τις ασθένειες και την εισβολή του σύγχρονου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Διεθνή / Νέες οδηγίες Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Συνιστά περισσότερα κορεσμένα λίπη σε σχολεία και στρατό

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, προωθεί νέες διατροφικές οδηγίες που ενθαρρύνουν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ανατρέποντας δεκαετίες επιστημονικών συστάσεων και προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Διεθνή / Σκάνδαλο στις ΗΠΑ εν μέσω shutdown: Μυστική δωρεά 130 εκατ. δολαρίων στο Πεντάγωνο

Ανώνυμος δωρητής προσφέρει 130 εκατ. δολάρια στο Πεντάγωνο για να πληρωθούν οι στρατιώτες εν μέσω κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ερωτήματα δεοντολογίας
LIFO NEWSROOM
Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Διεθνή / Κάθριν Κόνολι: Η ανεξάρτητη πολιτικός στο κατώφλι της ιρλανδικής προεδρίας

Η Κάθριν Κόνολι, γνωστή για την ακεραιότητα και τη μαχητικότητά της, διεκδικεί την προεδρία της Ιρλανδίας με υπόσχεση να είναι «μια φωνή ειρήνης» και να υπερασπιστεί τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας
LIFO NEWSROOM