Μέση Ανατολή: Θρίλερ με τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ – Έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης

Μέση Ανατολή: Θρίλερ με τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ – Έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης Facebook Twitter
Ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν/ Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Στόχος ισραηλινής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού φαίνεται πως έγινε ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν.

Oι New York Times, επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, αναφέρουν πως η επίθεση του Ισραήλ είχε στόχο μία συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Χασέμ Σαφιεντίν με άλλους ανώτερους ηγέτες της Χεζμπολάχ σε υπόγειο καταφύγιο. «Άγνωστο αν σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές» είπαν οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, αεροπορικές επιδρομές στοχοποίησαν τη Βηρυτό και νότια προάστιά της, με μια να πλήττει «το γενικό αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών» της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Κατά την ίδια πηγή, επλήγησαν στην πρωτεύουσα «15 τρομοκρατικοί στόχοι», εγκαταστάσεις της, ιδίως «κέντρα παραγωγής όπλων και αποθήκες όπλων». Πηγή του AFP στη Χεζμπολάχ ανέφερε χθες βράδυ πως εξαπολύθηκαν 11 αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. 

Oι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν χθες Πέμπτη πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολάx, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών στον νότιο Λίβανο, στοιχίζοντας τη ζωή σε εννιά μέλη τους.

Επίσης, ανακοίνωσαν ότι «εξάλειψαν» ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιδρομή αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αλάα Σρότζι, παλαιστίνιος ακτιβιστής, ανέφερε πως ισραηλινό αεροσκάφος «έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου». Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, «παιδιά και νέοι», μεταξύ άλλων, «κομματιάστηκαν», πρόσθεσε.

Στον Λίβανο, έπειτα από εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών, η οποία σκότωσε αρκετά ανώτερα και κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει από τη Δευτέρα χερσαίες επιχειρήσεις σε τομείς του νότου, οχυρό της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου πως μεταφέρει το κέντρο βάρους των στρατιωτικών επιχειρήσεών του στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM