Μέση Ανατολή: Θρίλερ με τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ – Έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης

Μέση Ανατολή: Θρίλερ με τον νέο ηγέτη της Χεζμπολάχ – Έγινε στόχος ισραηλινής επίθεσης Facebook Twitter
Ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν/ Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Στόχος ισραηλινής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού φαίνεται πως έγινε ο νέος επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν.

Oι New York Times, επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, αναφέρουν πως η επίθεση του Ισραήλ είχε στόχο μία συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Χασέμ Σαφιεντίν με άλλους ανώτερους ηγέτες της Χεζμπολάχ σε υπόγειο καταφύγιο. «Άγνωστο αν σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές» είπαν οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, αεροπορικές επιδρομές στοχοποίησαν τη Βηρυτό και νότια προάστιά της, με μια να πλήττει «το γενικό αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών» της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Κατά την ίδια πηγή, επλήγησαν στην πρωτεύουσα «15 τρομοκρατικοί στόχοι», εγκαταστάσεις της, ιδίως «κέντρα παραγωγής όπλων και αποθήκες όπλων». Πηγή του AFP στη Χεζμπολάχ ανέφερε χθες βράδυ πως εξαπολύθηκαν 11 αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. 

Oι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν χθες Πέμπτη πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολάx, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών στον νότιο Λίβανο, στοιχίζοντας τη ζωή σε εννιά μέλη τους.

Επίσης, ανακοίνωσαν ότι «εξάλειψαν» ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η επιδρομή αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αλάα Σρότζι, παλαιστίνιος ακτιβιστής, ανέφερε πως ισραηλινό αεροσκάφος «έπληξε καφετέρια στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου». Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, «παιδιά και νέοι», μεταξύ άλλων, «κομματιάστηκαν», πρόσθεσε.

Στον Λίβανο, έπειτα από εκστρατεία μαζικών αεροπορικών βομβαρδισμών, η οποία σκότωσε αρκετά ανώτερα και κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει από τη Δευτέρα χερσαίες επιχειρήσεις σε τομείς του νότου, οχυρό της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε στα μέσα Σεπτεμβρίου πως μεταφέρει το κέντρο βάρους των στρατιωτικών επιχειρήσεών του στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM