Μερτς: Η δημόσια αντιπαράθεση Τραμπ - Ζελένσκι ήταν μία «κατασκευασμένη κλιμάκωση»

Μερτς: Η δημόσια αντιπαράθεση Τραμπ - Ζελένσκι ήταν μία «κατασκευασμένη κλιμάκωση» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ήταν μία «κατασκευασμένη κλιμάκωση» δήλωσε σήμερα ο Φρίντριχ Μερτς, που θα είναι πιθανότατα, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας.

«Δεν ήταν μία αυθόρμητη αντίδραση στις παρεμβάσεις του Ζελένσκι, αλλά προφανώς μία κατασκευασμένη κλιμάκωση σε αυτή τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο», δήλωσε ο Μερτς στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Αμβούργο.

Ο Μερτς επιδιώκει τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνασπισμού, μετά από τη νίκη των συντηρητικών στις πρόωρες εκλογές του προηγούμενου μήνα. Ο ίδιος, δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται υπό πίεση για να δράσει ταχύτατα. «Πρέπει να δείξουμε τώρα ότι είμαστε σε θέση να δράσουμε ανεξάρτητα στην Ευρώπη», εξήγησε ο Μερτς.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο έγκρισης "ειδικού ταμείου"

Ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και πιθανότατα μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς εμφανίζεται έτοιμος να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση της Bundestag με την τρέχουσα σύνθεση, προκειμένου να αποφασιστεί νέο ειδικό ταμείο. Απορρίπτει ωστόσο το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD από την σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, κορυφαίοι οικονομολόγοι οι οποίοι συμβουλεύουν τους υποψήφιους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού εκτιμούν τις ανάγκες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε 400 δισεκατομμύρια ευρώ και τις αντίστοιχες για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών σε έως και 500 δισεκατομμύρια.

Τα χρήματα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω δύο νέων «ειδικών ταμείων», με δανεισμό από τις κεφαλαιαγορές. Στην επόμενη βουλή ωστόσο, όπως προέκυψε από τις εκλογές, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και η Αριστερά διαθέτουν μαζί την λεγόμενη «μειοψηφία αρνησικυρίας», με την οποία μπορούν να εμποδίσουν την ψήφιση του σχετικού νόμου, για τον οποίο απαιτούνται τα δύο τρίτα της Bundestag. Στην απερχόμενη, αντιθέτως, CDU/CSU, SPD και Πράσινοι διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του από την Ένωση, το SPD και τους Πράσινους, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Κρίστιαν Γκέρκε δηλώνει ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους» και εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τμήματα του CDU έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για αναθεώρηση» και κάνει λόγο για χρηματοδοτικό κενό «τουλάχιστον 25 δισεκατομμύρια ευρώ» στον προϋπολογισμό του 2025.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι μια πιθανή μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά τις «βιώσιμες επενδύσεις στο μέλλον της χώρας» και όχι αποκλειστικά τις στρατιωτικές και εξοπλιστικές δαπάνες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

Διεθνή / Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

«Είμαστε όλοι στο πλευρό σας» είπε ο Στάρμερ στον Ζελένσκι - Σε εξέλιξη στο Λονδίνο η σύσκεψη Ευρωπαίων για το ουκρανικό, παρουσία Καναδά, Τουρκίας και ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM