ΗΠΑ: Ο Ζελένσκι πρέπει να υποχωρήσει ή να αποχωρήσει - «Ανταλλάσσω την προεδρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ»

ΗΠΑ: Ο Ζελένσκι πρέπει να υποχωρήσει ή να αποχωρήσει - «Δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθώ» λέει ο Ζελέσνσκι Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τον Ζελένσκι; Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να πλανάται η ιδέα ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει μετά την πρωτοφανή σύγκρουση που είχε την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Πάντως ο ίδιος ο Ζελένσκι απάντησε ότι “δεν θα είναι εύκολο” να αντικατασταθεί, όμως μιλώντας σε δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής μετά τις συνομιλίες με άλλους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που οργάνωσε στο Λονδίνο ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε στο βρετανικό δίκτυο Sky News  ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί αν γίνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ: «Είμαι ανταλλάξιμος για το ΝΑΤΟ», είπε.

Και πρόσθεσε: «Έχω πει ότι ανταλλάσσω την προεδρία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που θα σημαίνει ότι έχω εκπληρώσει την αποστολή μου. Το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι έχω εκπληρώσει την αποστολή μου».

Η οργή που προκάλεσε στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ το φιάσκο της συνάντησης της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο δεν φαίνεται να υποχωρεί. “Έχουμε ανάγκη έναν ηγέτη με τον οποίο μπορούμε να διαπραγματευθούμε, (ο οποίος θα μπορεί) να διαπραγματευθεί με τους Ρώσους κάποια στιγμή και να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο”, εκτίμησε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, ο Μάικ Γουόλτς.

“Αν καταστεί σαφές ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι, είτε για προσωπικούς λόγους είτε για πολιτικούς, αποκλίνει από την επιθυμία να τερματιστούν οι μάχες στη χώρα του, τότε πιστεύω ότι έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα”, πρόσθεσε ο Γουόλτς μιλώντας στο CNN.

Η δημόσια αντιπαράθεση στον Λευκό Οίκο

Τραμπ και Ζελένσκι είχαν την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο μια πρωτοφανή αντιπαράθεση, με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, να κατηγορούν τον Ουκρανό ηγέτη ότι είναι αγνώμων προς τις ΗΠΑ για την βοήθεια που έχουν προσφέρει στη χώρα του. Το διπλωματικό επεισόδιο οδήγησε στην ακύρωση της υπογραφής μιας συμφωνίας για τα ουκρανικά ορυκτά. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή θα συνδέσει τις ΗΠΑ με την Ουκρανία με τρόπο που θα αποτρέψει τη Ρωσία να επιτεθεί ξανά στη γειτονική της χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε χθες με ανάρτησή του στο Truth Social ότι “ο Ζελένσκι δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υπαναχωρήσει και να δεχθεί τους όρους που έθεσε ο Τραμπ”.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε χθες, προτού αναχωρήσει από το Λονδίνο όπου παρέστη σε σύνοδο για την Ουκρανία στην οποία πήραν μέρος δεκάδες ηγέτες κυρίως της Ευρώπης, ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά.

“Η συμφωνία παραμένει στο τραπέζι και θα υπογραφεί αν όλες οι πλευρές είναι έτοιμες”, επεσήμανε. “Είχαμε δεχθεί να υπογράψουμε τη συμφωνία για τα ορυκτά, οπότε είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε”, “είμαστε εποικοδομητικοί”, τόνισε ο Ζελένσκι.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον δεν φάνηκε να πείθεται, λέγοντας ότι “κάτι πρέπει να αλλάξει”.

“Είτε (ο Ζελένσκι) θα επιστρέψει στη λογική και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ευγνωμοσύνη, είτε κάποιος άλλος θα πρέπει να ηγηθεί της χώρας για να το πράξει” τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

ΗΠΑ: «Χάθηκε τεράστια ευκαιρία»

Την Παρασκευή, αμέσως μετά την αντιπαράθεση στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε: “Ο Ζελένσκι πρέπει να αλλάξει σε βάθος τη στάση του ή να αποχωρήσει”. Κάνοντας λόγο για “μια τεράστια ευκαιρία που χάθηκε”, ο Μάικ Γουόλτς δήλωσε “σοκαρισμένος” από τη στάση του Ζελένσκι, ενώ υπογράμμισε ότι έχει αμφιβολίες για την επιθυμία του Ουκρανού προέδρου “να θελήσει κάποτε να διαπραγματευθεί” με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ή “να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο”. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου θα απαιτούσε “εδαφικές παραχωρήσεις” από την Ουκρανία και “εγγυήσεις ασφαλείας από την Ευρώπη”. Ο Ζελένσκι απάντησε ειρωνικά προτείνοντας να δοθεί “η ουκρανική υπηκοότητα” στον Λίντσεϊ Γκράχαμ, καθώς με αυτόν τον τρόπο “θα άρχιζα να τον ακούω, ως πολίτη της Ουκρανίας, για να μάθω ποιος πρέπει να γίνει πρόεδρος”.

“Δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθώ”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης σήμερα. “Δεν πρόκειται απλώς για τη διεξαγωγή εκλογών, θα έπρεπε επίσης να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφιος και αυτό θα ήταν λίγο πιο περίπλοκο”, εκτίμησε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, που επιδιώκει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του, υπενθύμισε εξάλλου ότι έχει προτείνει να παραιτηθεί με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

“Αν υπάρχει το ΝΑΤΟ και το τέλος του πολέμου, αυτό θα σημαίνει ότι ολοκλήρωσα την αποστολή μου”, επανέλαβε χθες το βράδυ.

Εξάλλου και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ είναι αντίθετοι στις εκκλήσεις για παραίτηση του Ζελένσκι.

“Ειλικρινά, αυτό απλώς θα βύθιζε την Ουκρανία στο χάος”, εκτίμησε ο γερουσιαστής Τζέιμς Λάνκφορντ.

Τι δείχνει δημοσκόπηση στις ΗΠΑ

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες από το CBS το 52% των Αμερικανών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας, έναντι του 4% που είναι υπέρ της υποστήριξης προς τη Ρωσία, ενώ το 44% δεν στηρίζει καμία πλευρά. Πολλές αμερικανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την οποία έχει ήδη εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Η στροφή που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προς τη Ρωσία και η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πούτιν στις 12 Φεβρουαρίου εξακολουθούν να προκαλούν αναστάτωση και σοκ στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο Μαξ Μπέργκμαν ειδικός του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) με έδρα την Ουάσινγκτον εκτίμησε ότι “αυτό θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και το μέλλον του ΝΑΤΟ”.

Ο Ίλον Τραμπ, στενός σύμβουλος του Τραμπ, σε ανάρτησή του στο Χ το Σάββατο δήλωσε ότι “συμφωνεί” με το σχόλιο ενός influencer ο οποίος είπε ότι “έχει έρθει η ώρα (οι ΗΠΑ) να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ”.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργή στον Λευκό Οίκο για τον Ζελένσκι: Αγνόησε οδηγίες και προκάλεσε την επίθεση του Βανς

Διεθνή / Επιμένει ο Λευκός Οίκος κατά Ζελένσκι: Αγνόησε οδηγίες και προκάλεσε την επίθεση του Βανς

Αξιωματούχοι λένε ότι η συμφωνία για τα ορυκτά θα λειτουργούσε ως δέσμευση για την εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ και ότι ο ηγέτης της Ουκρανίας δεν έπρεπε να πιέσει επί του θέματος
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Διεθνή / Τουρκία: Έτοιμος για επιστροφή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου - Κρίση τους κεμαλιστές

Ο Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να αναλάβει τον έλεγχο του CHP μετά την κρίση με τις εκλογές του 2023, ενώ η νυν διοίκηση και τα ΜΜΕ προκαλούν ένταση και αναστάτωση ενόψει της ακρόασης στις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Διεθνή / Η Ρωσία τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ στην Πολωνία: Πρωτοφανές συμβάν με συμμαχικά μαχητικά να καταρρίπτουν ρωσικά drone

Η Πολωνία ενεργοποίησε το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από 19 ρωσικά drones. Διεθνής κατακραυγή, φόβοι για κλιμάκωση και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Είναι ακόμα το ίδιο άτομο παρά την απομάκρυνση από τη βασιλική ζωή, λένε πηγές

Ο 40χρονος βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία και πραγματοποιεί επισκέψεις στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που εξακολουθεί να στηρίζει από τότε που αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά από την ΕΕ δασμούς 100% σε Ινδία και Κίνα για να πιεστεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο

Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της συνόδου κορυφής στην Κίνα, όπου Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ και Ναρέντρα Μόντι εμφανίστηκαν με κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση
LIFO NEWSROOM