«Μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει», λέει ο Ζάεφ μετά το «όχι» των Ευρωπαίων

«Μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσει», λέει ο Ζάεφ μετά το «όχι» των Ευρωπαίων Facebook Twitter
ΕΡΑ
2

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στην απεσταλμένη του euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.


Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

 

Με πληροφορίες από euronews

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Διεθνή / ΗΠΑ: Ξεκινά ομοσπονδιακή έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι

Πρόκειται για μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην πολύκροτη υπόθεση καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έρευνα θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη
THE LIFO TEAM
«The Washington Post»: Μια ματιά στην υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Διεθνή / «The Washington Post»: H υπαρξιακή κατάρρευση της εφημερίδας του Τζεφ Μπέζος

Η Washington Post χάνει χρήματα, συνδρομητές και - το κυριότερο - την ταυτότητά της. Καθώς οι απολύσεις πληθαίνουν και οι στρατηγικές αλλάζουν διαρκώς, όλο και περισσότεροι μέσα στην εφημερίδα μιλούν για μια υπαρξιακή κρίση χωρίς ξεκάθαρη διέξοδο
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις και διαπραγμάτευση για τους πυραύλους

Διεθνή / Ιράν: Ναι σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όχι σε υπαγορεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τέτοιες συνομιλίες δεν μπορούν να διεξαχθούν «υπό καθεστώς απειλών»
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Δηλαδή αναγνωρίσαμε εθνότητα και γλώσσα με αντάλλαγμα το μη-erga-omnes. Ή όπως είπε και ο Κοτζιάς "όλα τα είχα υπολογίσει, πέρα από..." αυτό που διεμήνυε παντού η ΕΕ τελευταία, ότι δηλαδή δεν είναι η ώρα για διεύρυνση. Πάντως η πραγματική κατάργηση της συμφωνίας από τους Σκοπιανούς θα αρχίσει αφού μπουν στην ΕΕ και πλέον δεν έχουμε μοχλό πίεσης ούτε για δείγμα
Άρχισαν τα όργανα. Κοινώς, μας λέει κατάμουτρα πως φυσικά και δε συμφωνούν με θέματα όπως ας πούμε η ταυτότητα και η γλώσσα και απλά έκαναν ό,τι έκαναν απλά και μόνο με την ελπίδα μιας ευρωπαϊκής πορείας. Ποιος ξέρει αν μπουν ποτέ στην Ε.Ε. τι μας περιμένει.