Μέρκελ: Δεν μετανιώνω για τους χειρισμούς μου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Μέρκελ: Δεν μετανιώνω για τους χειρισμούς μου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν Facebook Twitter
0

Η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δε μετανιώνει για τους χειρισμούς της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας της, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έβλεπε το σχέδιο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, που μπλοκαρίστηκε από τη Γερμανία, ως αφορμή πολέμου.  

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Der Spiegel, η Μέρκελ εκτίμησε ότι η ολιγαρχική και δημοκρατικά ανώριμη Ουκρανία του τότε θα ήταν πολύ λιγότερο προετοιμασμένη για μια ρωσική εισβολή σε σύγκριση με τώρα. 

«Η Ουκρανία δεν ήταν η χώρα που γνωρίζουμε τώρα. Ήταν μια Ουκρανία που ήταν πολύ διχασμένη […] ακόμη και οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της [Γιούλια] Τιμοσένκο και του [Βίκτορ] Γιούσενκο διαφωνούσαν. Αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν μια χώρα της οποίας η δημοκρατία ήταν ισχυρή» είπε η Μέρκελ σημειώνοντας ότι τότε η χώρα «κυβερνούνταν από ολιγάρχες».

«Δεν μπορείς να γίνεις μέλος του ΝΑΤΟ από τη μια μέρα στην άλλη», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας ήξερα ότι ο Πούτιν θα είχε κάνει κάτι στην Ουκρανία που δεν θα ήταν καλό για αυτήν».

Παράλληλα, απέρριψε την κριτική ότι η Γερμανία υπό την ηγεσία της είχε την ψευδαίσθηση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκδημοκρατιστεί επεκτείνοντας τους εμπορικούς της δεσμούς με τη Δύση.

Σε ό,τι αφορά τον τωρινό πόλεμο στην Ευρώπη, η Μέρκελ είπε ότι άρχισε να παίρνει στα σοβαρά το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας της, όταν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της G20 στη Ρώμη.

«Υπήρχαν ενδείξεις και το συζητήσαμε πολύ. Συνειδητοποίησα ότι ο Πούτιν είχε τελειώσει με τις συμφωνίες του Μινσκ».

Αν και η πρώην καγκελάριος καταδίκασε πλήρως τη ρωσική εισβολή, φάνηκε να καταλογίζει και ορισμένες ευθύνες στους χειρισμούς της Δύσης. 

«Αυτό που συνέβη είναι ένα μεγάλο λάθος από τη Ρωσία […] μια αντικειμενική παραβίαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου που μας επιτρέπουν να συνυπάρχουμε στην Ευρώπη ειρηνικά [...] Δε συμμερίζομαι την άποψη του κ. Πούτιν, για να το καταστήσω πολύ σαφές. Αλλά δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αρχιτεκτονική ασφαλείας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΕΤΕ ΜΑΡΙΤ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Διεθνή / Μέτε-Μάριτ: Σχεδόν το 50% των Νορβηγών αμφισβητεί το αν πρέπει να γίνει βασίλισσα

Τα πρόσφατα σκάνδαλα της οικογένειας, ενισχύουν τη δυσπιστία των Νορβηγών απέναντί της και καθιστούν αβέβαιο αν θα μπορέσει να κερδίσει την πλήρη στήριξη του λαού ως μελλοντική βασίλισσα
THE LIFO TEAM
ΣΤΙΒΕΝ ΚΟΛΜΠΕΡΤ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Στίβεν Κόλμπερτ: Θα γράψει νέα ταινία στον κόσμο του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μετά το τέλος του Late Show

Η νέα ταινία αναμένεται να προσφέρει στους θαυμαστές μια φρέσκια ματιά σε ιστορίες που δεν είχαν δει το φως της μεγάλης οθόνης, συνδέοντας αρμονικά το παλιό με το νέο σύμπαν της Μέσης Γης
THE LIFO TEAM
ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Γιατί ο Νετανιάχου ελπίζει ότι η καταστροφή του Ιράν θα αναβαθμίσει την εικόνα του;

Η πλειονότητα των Ισραηλινών συνεχίζει να στηρίζει τον πόλεμο, ενώ όπως όλα δείχνουν, η πολιτική και προσωπική τύχη του πρωθυπουργού εξαρτάται από την έκβαση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM