ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Μέρκελ: Δεν έχω σχέδιο Β' αν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό

Μέρκελ: Δεν έχω σχέδιο Β' αν καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει η μία απέναντι στην άλλη, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε νωρίτερα σήμερα ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, μια μέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

«Η μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, πιστεύω είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών», τόνισε η Μέρκελ σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κατά την διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου στην πόλη Neumuenster.

«Και για αυτό το λόγο, εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως η συμφωνία βοήθησε στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη και στη μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Σε ερώτηση που της έθεσε μέλος του CDU, αν η ίδια διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση κατάρρευσης της υπάρχουσας συμφωνίας, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω σχέδιο Β'... είναι δύσκολο, αλλά εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται. Επίσης εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι θα επιτύχουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες».

Η πλειοψηφία των κρατών–μελών της ΕΕ στηρίζει την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνει το Reuters.

Νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», σημείωσε η Σέμπλι.

Πηγές: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ήρθε η ώρα ο λαός του Ιράν να αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας

«Αυτό το φονικό τρομοκρατικό καθεστώς δεν πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα που θα του επέτρεπαν να απειλήσει ολόκληρη την ανθρωπότητα» ξεκαθάρισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο πρώτο μήνυμά του μετά την επιχείρηση «βρυχηθμός του λιονταριού» στο Ιράν
THE LIFO TEAM