Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη- Θα εκτελεστεί άνδρας με νοητικές δυσκολίες που κατηγορείται για ναρκωτικά

Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για την απόφαση εκτέλεσης άνδρα με διανοητική αναπηρία- Συνελήφθη για ναρκωτικά Facebook Twitter
EPA
0

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης να σταματήσει την εκτέλεση ενός άνδρα, που καταδικάστηκε για λαθρεμπόριο ηρωίνης, καθώς ο κατηγορούμενος φέρεται να είναι άτομο με νοητικές δυσκολίες.

Ο Nagaenthran K. Dharmalingam, υπήκοος Μαλαισίας, συνελήφθη τον Απρίλιο του 2009, όταν ήταν 21 ετών, για απόπειρα λαθρεμπορίας 43 γραμμαρίων ηρωίνης στη Σιγκαπούρη. Είναι άτομο με μαθησιακές δυσκολίες και η ποινή αποτελεί σκληρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, λένε οι ακτιβιστές.

Τα ναρκωτικά ήταν δεμένα στον μηρό του. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 και, έχοντας περάσει περισσότερα από 12 χρόνια ως θανατοποινήτης αναμένεται να εκτελεστεί στις 10 Νοεμβρίου.

Η απόφαση εκτέλεσής του έχει επικριθεί ευρέως από διεθνείς ομάδες, όπως η Human Rights Watch, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Anti-Death Penalty Asia Network και η Διεθνής Αμνηστία.

Διαδικτυακή αίτηση για την υποστήριξη του Nagaenthran έχει επίσης συγκεντρώσει περισσότερες από 62.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, κατά τη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε ότι ο Nagaenthran έχει δείκτη νοημοσύνης 69, ένα επίπεδο που αναγνωρίζεται ως ένδειξη μαθησιακής δυσκολίας και διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Nagaenthran αναγκάστηκε να μεταφέρει ναρκωτικά ως θύμα εμπορίας ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ismail Sabri Yaakob έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong για να ζητήσει επιείκεια στην υπόθεσή του, σύμφωνα με τα μαλαισιανά μέσα ενημέρωσης, ενώ η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Σιγκαπούρη εξέδωσε δήλωση ζητώντας να σταματήσει η εκτέλεση.

Περισσότερα από 200 μέλη της οικογένειας και φίλοι των κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στη Σιγκαπούρη ζήτησαν επίσης να απαλλαγεί ο Nagaenthran και να καταργηθεί η θανατική ποινή.

«Η οικογένεια του Nagaenthran δεν μπορούσε να τον επισκεφτεί εδώ και δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια του lockdown και σε δύο εβδομάδες ειδοποιήθηκαν για τον χειρότερο εφιάλτης τους. Θα επιχειρήσουν να τον δουν μέσα από έναν γυάλινο τοίχο πριν την ημερομηνία εκτέλεσης.»

«Πολλοί θανατοποινίτες στη Σιγκαπούρη προέρχονται από πολύ δύσκολες συνθήκες και έχουν ζήσει προβληματικές ζωές που τους έχουν μπλέξει με το εμπόριο ναρκωτικών. Συχνά, ως αποτέλεσμα της περιθωριοποίησής τους, βρίσκονται σε απελπισμένες και συμβιβαστικές καταστάσεις» αναφέρεται σε σχετική ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Transformative Justice Collective.

Μια ομάδα οκτώ Βρετανών βουλευτών έστειλε επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Liz Truss, ζητώντας να κάνει επείγουσες δηλώσεις στον ομόλογό της στη Σιγκαπούρη «προτρέποντάς τους να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκτελεστεί ένα θύμα εμπορίας ανθρώπων, με διανοητική αναπηρία».

Η Σιγκαπούρη έχει μερικούς από τους πιο σκληρούς νόμους για τα ναρκωτικά στον κόσμο και η θανατική ποινή επιβάλλεται σε όποιον κριθεί ένοχος για εισαγωγή άνω των 15 γραμμαρίων ηρωίνης.

Ωστόσο, οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν το 2014 παρείχαν στο δικαστήριο τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει ισόβια και όχι θανατική ποινή, εάν ο κατηγορούμενος ενεργούσε μόνο ως μεταφορέας και «υπέφερε από τέτοιες ανωμαλίες του μυαλού που μειώνουν σημαντικά την πνευματική του ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις του σε σχέση με το αδίκημα».

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η εκτέλεση κάποιου με διανοητική ή ψυχοκοινωνική αναπηρία αποτελεί παραβίαση των διεθνών νόμων και προτύπων.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σιγκαπούρη εξέδωσε δήλωση ζητώντας τη μετατροπή της ποινής του Nagaenthran.

«Δεν υπάρχουν επιτακτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η θανατική ποινή χρησιμεύει ως πιο αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας για το έγκλημα σε σχέση με τη φυλάκιση», ανέφερε.

Σήμερα πρόκειται να διεξαχθεί μια δικαστική ακρόαση για να τεθούν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής τα επιχειρήματα ότι η εκτέλεση του Nagaenthran θα παραβίαζε το σύνταγμα της Σιγκαπούρης.

Η Emina Ćerimović, ανώτερη ερευνήτρια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στο Human Rights Watch, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ποινές ήταν «δυσανάλογες και σκληρές και αξίζουν παγκόσμια καταδίκη».

Η Rachel Chhoa-Howard, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Σιγκαπούρη, πρόσθεσε πως «Το να αφαιρείς ζωές ανθρώπων είναι μια σκληρή πράξη από μόνη της, αλλά το να κρεμάς ένα άτομο που έχει καταδικαστεί απλώς για μεταφορά ναρκωτικών, εν μέσω ανατριχιαστικής μαρτυρίας ότι μπορεί να μην καταλαβαίνει καν τι του συμβαίνει, είναι ποταπό».

Σε δήλωσή του την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εσωτερικών της Σιγκαπούρης είπε ότι ο Nagaenthran είχε στην ευχέρεια του όλα τα μέσα, «τηρήθηκε όλη η διαδικασία βάσει του νόμου και εκπροσωπήθηκε από νομικούς συμβούλους σε όλη τη διαδικασία. Η αίτησή του προς τον Πρόεδρο για επιείκεια ήταν ανεπιτυχής».

Ο Nagaenthran συνελήφθη να διακινεί 42,72 γραμμάρια ηρωίνης. «Θα ήταν αρκετό για να προκαλέσει τον εθισμό περίπου 510 καταχραστών για μια εβδομάδα» κατέληξε.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

«Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε ο Χασάν Νασράλα
NEWSROOM
Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν την ισχυρότερη συμφωνία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Διεθνή / Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε στον Πούτιν πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο με την Ουκρανία - Η συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
NEWSROOM
Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

Διεθνή / Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας για τη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και προς την ουκρανική κατεύθυνση» δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ
NEWSROOM