ΑΘΗΝΑ

Με δύο κορυφαίους ερευνητές για τον καρκίνο θα συναντηθεί ο βασιλιάς Κάρολος στην Αυστραλία

Με δύο κορυφαίους ερευνητές για τον καρκίνο θα συναντηθεί ο βασιλιάς Κάρολος στην Αυστραλία Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ - ΜΠΕ
0

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία και στα νησιά Σαμόα ως βασιλιάς αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο ο 75χρονος Βρετανός μονάρχης. Στην πενθήμερη βασιλική περιοδεία τον βασιλιά Κάρολο θα συνοδεύσει η 76χρονη βασίλισσα Καμίλα.

Η βασιλική περιοδεία θα έχει διάρκεια πέντε ημερών και θα πραγματοποιηθεί από τις 18 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Το βασιλικό ζεύγος της Γηραιάς Αλβιώνας θα επισκεφθεί το Σίδνεϊ και την Καμπέρα ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα μετά την Αυστραλία θα επισκεφθούν τα νησιά Σαμόα για να παραβρεθούν στην Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για το 2024 (CHOGM), που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Στη σύνοδο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το θέμα της κλιματικής αλλαγής με ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις στα μικρά και στα νησιωτικά κράτη. Ο βασιλιάς Κάρολος έχει κατά καιρούς εκφράσει δημόσια την ευαισθησία του για το πρόβλημα. Μάλιστα, συμμετείχε και μίλησε στην 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28), η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου του 2023 στο Ντουμπάι.

Με δύο βραβευμένους ογκολόγους θα συναντηθεί στο Σίδνεϊ ο βασιλιάς Κάρολος

Ο βασιλιάς Κάρολος, που τον περασμένο Φεβρουάριο ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβάλλεται σε θεραπεία, θα συναντηθεί στο Σίδνεϊ με δύο εξέχοντες ογκολόγους, που ασχολούνται με την έρευνα κατά της νόσου. Ειδικότερα, ο μονάρχης θα συναντηθεί με την καθηγήτρια Τζορτζίνα Λονγκ, γιατρό ογκολόγο και ερευνήτρια με ειδίκευση στο μελάνωμα. Επίσης, ο Βρετανός γαλαζοαίματος θα συναντηθεί με τον Ρίτσαρντ Σκόλιερ, παθολόγο - ογκολόγο και καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Οι δύο γιατροί είναι οι ιδρυτές του Ινστιτούτου «Melanoma Institute Australia» με έδρα το Σίδνεϊ. Στους δύο επιστήμονες- ερευνητές απονεμήθηκε το βραβείο «Australian of the Year 2024» για το μέχρι σήμερα σπουδαίο ερευνητικό τους έργο κατά του καρκίνου.

Τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία αφιερώνουν εκτεταμένα ρεπορτάζ για την βασιλική περιοδεία καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη στην χώρα, μετά την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 2011. Σύμφωνα με εκπρόσωπο από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, επιθυμία του βασιλιά Καρόλου ήταν στην βασιλική περιοδεία να συμπεριληφθεί και η Νέα Ζηλανδία. Όμως, «μετά από συμβουλή των γιατρών και στενή επικοινωνία με τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί».

Μετά την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την βασιλική περιοδεία στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε πως ανυπομονεί να καλωσορίσει στη χώρα του τον βασιλιά και την βασίλισσα. «Η βασιλική επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε ό,τι καλύτερο έχει η Αυστραλία - τον πλούσιο πολιτισμό μας, την αίσθηση της κοινότητας, τις συνεισφορές στις επιστήμες, στην έρευνα και στην παγκόσμια πρόοδο. Η Αυτού Μεγαλειότης είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά την Αυστραλία το 1966 και διατηρεί ισχυρή προσωπική στοργή για το έθνος μας. Είμαστε χαρούμενοι που η Αυτού Μεγαλειότης αναρρώνει καλά και έχει θέσει την επίσκεψη στην Αυστραλία για άλλη μια φορά προτεραιότητα», αναφέρει σε σχετική δήλωση ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Η τελευταία φορά που ο βασιλιάς Κάρολος είχε επισκεφθεί την Αυστραλία ήταν το 2018. Ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας μαζί με την Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, επισκέφθηκαν την Αυστραλία για να παραβρεθούν στην διεθνή αθλητική διοργάνωση «Commonwealth Games» (Αγώνες της Κοινοπολιτείας), οι οποίοι διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική χώρα της Κοινοπολιτείας, στο ενδιάμεσο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με πληροφορίες από news / skynews

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM