Με διάταγμα ο Τραμπ τερματίζει τη χρηματοδότηση στα δημόσια ΜΜΕ

Με διάταγμα ο Τραμπ τερματίζει τη χρηματοδότηση στα δημόσια ΜΜΕ Facebook Twitter
Να σταματήσει τη χρηματοδότηση του PBS και του NPR, θέλει ο Τραμπ / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε την Πέμπτη προεδρικό διάταγμα με το οποίο ζητά από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Επιδοτήσεων (CPB) να διακόψει τη χρηματοδότηση προς δύο δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς, το τηλεοπτικό δίκτυο PBS και τον ραδιοφωνικό σταθμό NPR, τους οποίους κατηγορεί για μεροληψία.

Στο διάταγμα αναφέρεται: «Δίνω εντολή στο διοικητικό συμβούλιο της CPB, καθώς και σε όλα τα τμήματα και τις εκτελεστικές υπηρεσίες, να σταματήσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του NPR και του PBS». Το κείμενο προσθέτει ότι «κανένα μέσο δεν διαθέτει συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη δημόσια χρηματοδότηση».

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός του CPB έχει ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο έως το 2027, γεγονός που προκαλεί αμφιβολίες ως προς την πρακτική εφαρμογή της προεδρικής εντολής. Το διάταγμα καλεί το διοικητικό συμβούλιο να «ανακαλέσει την υφιστάμενη απευθείας χρηματοδότηση στο μέγιστο βαθμό που επιτρέπει ο νόμος και να απορρίψει τη χορήγηση μελλοντικών πόρων».

Τραμπ για δημόσια ΜΜΕ: «Φρικτά και εντελώς προκατειλημμένα δίκτυα»

Ο Τραμπ είχε ήδη ζητήσει από το Κογκρέσο, στα τέλη Μαρτίου, να σταματήσει η κρατική ενίσχυση προς τα δύο μέσα, τα οποία είχε χαρακτηρίσει ως «φρικτά και εντελώς προκατειλημμένα δίκτυα».

Σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα, η δημόσια χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης είχε αρχικά νόημα όταν ιδρύθηκε η CPB το 1967. Ωστόσο, πλέον, «σε ένα πλουραλιστικό, δυναμικό και τεχνολογικά εξελιγμένο μιντιακό περιβάλλον», η χρηματοδότηση αυτή θεωρείται «ξεπερασμένη, μη απαραίτητη» και «επιζήμια για την εικόνα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας».

Παρά τις επικρίσεις, το NPR εξακολουθεί να διαθέτει ευρύ κοινό, με περισσότερους από 40 εκατομμύρια Αμερικανούς να το ακούν εβδομαδιαίως. Αντίστοιχα, η PBS καταγράφει 36 εκατομμύρια τηλεθεατές μηνιαίως μέσω των τοπικών της σταθμών, σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο μέσων.

Η διευθύντρια του NPR, Κάθριν Μάχερ, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι το δίκτυο αναμένεται να λάβει περίπου 120 εκατομμύρια δολάρια από το CPB για το 2025, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 5% του συνολικού του προϋπολογισμού.

Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει δραστικά τις δημόσιες δαπάνες και, ειδικότερα, να περιορίσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, περιλαμβανομένων διεθνών δικτύων όπως το Voice of America, το Radio Free Asia και το Radio Free Europe/Radio Liberty.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), με έδρα τη Γαλλία, καταδίκασε τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική υποβάθμιση» της ελευθερίας του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Διεθνή / Οι αδελφοί Μενέντεζ εξετάζονται για αποφυλάκιση μετά από 35 χρόνια

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ θα εμφανιστούν ενώπιον του συμβουλίου αποφυλάκισης της Καλιφόρνια για να διεκδικήσουν την αποφυλάκισή τους, μετά από δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα για τη δολοφονία των γονιών τους.
LIFO NEWSROOM
Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Διεθνή / Γερμανός στρατιωτικός προς ΝΑΤΟ: «Μην είστε αφελείς» - Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για την Ουκρανία

Ο συνταγματάρχης Andre Wuestner, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην υποτιμούν το στρατιωτικό έργο
LIFO NEWSROOM
Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Διεθνή / Ο Καναδάς στρέφεται σε Σουηδία και Φινλανδία για στρατιωτικές συμφωνίες μετά τις απειλές Τραμπ

Ο Καναδάς επιδιώκει στενότερη συνεργασία με Σουηδία και Φινλανδία σε άμυνα και εμπόριο, μειώνοντας την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ, μετά τις απειλές Τραμπ για προσάρτηση
LIFO NEWSROOM
Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Διεθνή / Ρώμη: Ξεναγός πέθανε από θερμοπληξία καθώς έκανε τουρ στο Κολοσσαίο

Μετά τον θάνατο ξεναγού λόγω υπερβολικής ζέστης, ενώ οδηγούσε ομάδα στο Κολοσσαίο, οι ενώσεις ξεναγών της Ρώμης ζητούν αλλαγή των θερινών ωραρίων για την ασφάλεια εργαζομένων και επισκεπτών
LIFO NEWSROOM
Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Διεθνή / Σύλληψη Ουκρανού στην Ιταλία για δολιοφθορά στους Nord Stream – Στο μικροσκόπιο Γερμανών εισαγγελέων

Στην Ιταλία συνελήφθη Ουκρανός ύποπτος για τον βομβαρδισμό των αγωγών Nord Stream το 2022 - Η υπόθεση αναζωπυρώνει το μυστήριο γύρω από μία από τις πιο τολμηρές δολιοφθορές στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού που ενέκρινε το Ισραήλ

Διεθνή / Δυτική Όχθη: «Να ακυρωθεί αμέσως» - 21 χώρες καταδικάζουν το σχέδιο εποικισμού του Ισραήλ

Αν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στη διχοτόμηση των παλαιστινιακών εδαφών, καταργώντας οποιαδήποτε εδαφική συνέχεια και ενταφιάζοντας την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM
Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Διεθνή / Στοιχεία σοκ του Ισραηλινού στρατού: Σκοτώνουν κατά 83% αμάχους στη Γάζα

Απόρρητα στοιχεία ισραηλινής στρατιωτικής πληροφορίας δείχνουν ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα είναι άμαχοι, ενώ ο αριθμός των μαχητών φαίνεται να έχει υπερβολικά υψηλή αναφορά
LIFO NEWSROOM