Με δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί ο Ερντογάν την Ευρώπη

Με δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί ο Ερντογάν την Ευρώπη Facebook Twitter
0

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία ενδέχεται να διεξάγει και δεύτερο δημοψήφισμα έπειτα από εκείνο της 16ης Απριλίου για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα δημοψήφισμα την 16η Απριλίου και έπειτα από αυτό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και θα συμμορφωνόμασταν με όποια απόφαση λάμβαναν οι πολίτες μας σε αυτό» επισήμανε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία.


Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο».
«Τι ακούμε; Ότι εάν το "ναι" επικρατήσει (στο δημοψήφισμα) η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μας αποδεχθεί. Αχ! Εάν απλά μπορούσαν να λάβουν μια τέτοια απόφαση! Αυτό θα διευκόλυνε το έργο μας!» σημείωσε.


«Όπως και να' χει, η 16η Απριλίου αποτελεί για εμάς ένα κρίσιμο σημείο. Για αυτό το λόγο το "ναι" είναι τόσο σημαντικό. Θα θέσουμε όλα αυτά επί τάπητος. Διότι η Τουρκία δεν είναι το θύμα κανενός» συνέχισε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, προκαλώντας τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.


Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι ιδιαίτερα τεταμένες μετά την απαγόρευση τις τελευταίες εβδομάδες συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.


Οι αναλυτές διερωτώνται εάν αυτή η κλιμάκωση αποτυπώνει την πραγματική βούληση της Τουρκίας να έρθει σε ρήξη με την ΕΕ ή εάν πρόκειται για κάτι το παροδικό, που συνδέεται με την εθνικιστική ρητορική της προεκλογικής περιόδου.
Προκειμένου να προσελκύσει τους εθνικιστές, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμα, ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα υποστήριζε την επαναφορά της θανατικής καταδίκης. Μια κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.


«Τί λένε; Ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη εάν εμείς επαναφέρουμε την θανατική ποινή (...) Πολύ καλά!» είπε σήμερα ο Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Εμπόδιο στην επίτευξη εκεχειρίας οι μαχητές της Χαμάς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα

Διεθνή / Γάζα: Οι μαχητές της Χαμάς που είναι εγκλωβισμένοι στα τούνελ της Ράφα αποτελούν εμπόδιο στην πρόοδο της εκεχειρίας

Η Χαμάς έχει δηλώσει πως οι μαχητές της δεν πρόκειται να παραδοθούν και απαιτεί να τους επιτραπεί ασφαλής αποχώρηση, αίτημα που το Ισραήλ έχει απορρίψει
LIFO NEWSROOM
Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Διεθνή / Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Ισλαμαμπάντ – 12 νεκροί

Η οργάνωση Ταλιμπάν του Πακιστάν δήλωσε ότι στόχος ήταν «δικαστές και αξιωματούχοι των μη ισλαμικών νόμων» και απειλώντας με νέες επιθέσεις έως την επιβολή της σαρία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Τα πιθανά εμπόδια στη ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον τερματισμό του shutdown

Η μάχη για τον τερματισμό του shutdown στις ΗΠΑ μεταφέρεται στο Κάτω Σώμα του Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να περάσουν τον προϋπολογισμό με οριακή πλειοψηφία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Διεθνή / Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρευρέθηκε σε σημαντική συνάντηση στο Κρεμλίνο και δεν αποτελεί μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο των G20, γεγονός που εγείρει εικασίες
LIFO NEWSROOM