Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία - Στόχοι η κυβέρνηση, το αεροδρόμιο, τράπεζες και επιχειρήσεις

Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία - Στόχοι η κυβέρνηση, το αεροδρόμιο, τράπεζες και επιχειρήσεις Facebook Twitter
EPA/RITCHIE B. TONGO (φωτογραφία αρχείου)
0

Στην Ουκρανία, το δίκτυο πληροφορικής της κυβέρνησης, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης.


Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Πάβλο Ροζένκο, δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μια κυβερνοεπίθεση είχε σήμερα στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.


Εξαιτίας της επίθεσης αυτής, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.

«Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας επισήμανε στις τράπεζες και στους άλλους παράγοντες της χρηματαγοράς, μια εξωτερική κυβερνοεπίθεση που διεξάγεται σήμερα εναντίον των ιστότοπων των ουκρανικών τραπεζών και δημόσιων και εμπορικών επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μετά τις επιθέσεις αυτές, «οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις συναλλαγές με τους πελάτες τους και στην πραγματοποίηση τραπεζικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε η ουκρανική κεντρική τράπεζα (NBU).


«Όλοι οι συμμετέχοντες στη χρηματαγορά έλαβαν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους και να αντιμετωπίσουν αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις», αναφέρει ακόμη η NBU, η οποία «δεν αμφιβάλλει πως οι τραπεζικές υποδομές ξέρουν να αμύνονται εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων».


Πολλές τράπεζες επιβεβαίωσαν πως διεξάγεται κυβερνοεπίθεση εναντίον των υπηρεσιών τους. Η τράπεζα Oschadbank ανέφερε σε ανακοίνωση πως «είναι υποχρεωμένη να καταφύγει στον περιορισμό των υπηρεσιών προς τους πελάτες της».


Για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ο ιός Petya.A, ένα «λυτρισμικό» (ransomware) που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα, ανακοίνωσε η ουκρανική επιχείρηση Novaia Potchta, η οποία «βρίσκεται προσωρινά σε αδυναμία να παράσχει υπηρεσίες στους πελάτες της».

Ούτε η NBU ούτε οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δεν ανέφεραν την προέλευση της κυβενοεπίθεσης.


Η κρατική αεροπορική βιομηχανία Antonοv ανακοίνωσε επίσης πως επλήγη. Μια εκπρόσωπος της Antonov δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρή είναι η επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM