Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία - Στόχοι η κυβέρνηση, το αεροδρόμιο, τράπεζες και επιχειρήσεις

Μαζικές κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία - Στόχοι η κυβέρνηση, το αεροδρόμιο, τράπεζες και επιχειρήσεις Facebook Twitter
EPA/RITCHIE B. TONGO (φωτογραφία αρχείου)
0

Στην Ουκρανία, το δίκτυο πληροφορικής της κυβέρνησης, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης.


Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Πάβλο Ροζένκο, δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μια κυβερνοεπίθεση είχε σήμερα στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.


Εξαιτίας της επίθεσης αυτής, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.

«Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας επισήμανε στις τράπεζες και στους άλλους παράγοντες της χρηματαγοράς, μια εξωτερική κυβερνοεπίθεση που διεξάγεται σήμερα εναντίον των ιστότοπων των ουκρανικών τραπεζών και δημόσιων και εμπορικών επιχειρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Μετά τις επιθέσεις αυτές, «οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις συναλλαγές με τους πελάτες τους και στην πραγματοποίηση τραπεζικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε η ουκρανική κεντρική τράπεζα (NBU).


«Όλοι οι συμμετέχοντες στη χρηματαγορά έλαβαν μέτρα για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους και να αντιμετωπίσουν αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις», αναφέρει ακόμη η NBU, η οποία «δεν αμφιβάλλει πως οι τραπεζικές υποδομές ξέρουν να αμύνονται εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων».


Πολλές τράπεζες επιβεβαίωσαν πως διεξάγεται κυβερνοεπίθεση εναντίον των υπηρεσιών τους. Η τράπεζα Oschadbank ανέφερε σε ανακοίνωση πως «είναι υποχρεωμένη να καταφύγει στον περιορισμό των υπηρεσιών προς τους πελάτες της».


Για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε ο ιός Petya.A, ένα «λυτρισμικό» (ransomware) που μπλοκάρει τον υπολογιστή και τον απελευθερώνει μόνο όταν ο χρήστης πληρώσει λύτρα, ανακοίνωσε η ουκρανική επιχείρηση Novaia Potchta, η οποία «βρίσκεται προσωρινά σε αδυναμία να παράσχει υπηρεσίες στους πελάτες της».

Ούτε η NBU ούτε οι επιχειρήσεις που επλήγησαν δεν ανέφεραν την προέλευση της κυβενοεπίθεσης.


Η κρατική αεροπορική βιομηχανία Antonοv ανακοίνωσε επίσης πως επλήγη. Μια εκπρόσωπος της Antonov δήλωσε πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσο σοβαρή είναι η επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM